-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Arvonlisäverotukseen luvassa merkittäviä muutoksia lähitulevaisuudessa – Mitä, miksi ja milloin?
Nykyinen EU:n arvonlisäverojärjestelmä on alun perin tarkoitettu väliaikaiseksi järjestelmäksi ja Euroopan komission toimintasuunnitelman mukaisesti on tarkoitus edetä kohti lopullista arvonlisäverojärjestelmää. Vuoden 2020 alussa tuli voimaan jo ensimmäisiä EU-tavarakauppaa koskevia muutoksia, joista merkittävin lienee ns. toimitusvarastoihin liittyvien säännösten yhdenmukaistaminen EU:ssa. Lisää muutoksia on tulevina vuosina luvassa. Näiden EU-tasolla tapahtuvien muutosten lisäksi Suomen Verohallinto suunnittelee ja valmistelee merkittäviä muutoksia ja uudistuksia arvonlisäveron ilmoittamiseen ja raportointiin
Lopullisen arvonlisäverojärjestelmän pääpiirteet ja haasteita
Tahtotilana ja tarkoituksena on, että jatkossa kaikkiin EU:n sisämarkkina-alueella tapahtuviin myynteihin sovellettaisiin määränpäämaaperiaatetta ja määränpäämaan verokantoja. Käyttöön otettaisiin myös EU:n laajuinen keskitetty rekisteröintijärjestelmä, jossa kaikkien verojen raportointi ja maksaminen tapahtuisi myyjän tunnistautumisvaltion kautta. Lähtökohtaisesti laskut tulisi laatia sijoittautumisvaltion sääntöjen mukaisesti ja käännetty verovelvollisuus soveltuisi vain, jos ostaja olisi luotettavaksi tunnistettu verovelvollinen.
Ensi vaiheessa muutoksen on tarkoitus koskea tavarakauppaa ja muutokset tulisivat sovellettavaksi vuoteen 2022 mennessä. Toisessa vaiheessa määränpäämaaperiaate tulisi soveltumaan kaikkeen sisämarkkina-alueella harjoitettavaan kauppaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että tavara- ja palvelukauppaan sovellettaisiin välivaiheessa erilaisia järjestelmiä, mikä voi käytännössä olla yrityksille haasteellista. Lisäksi haasteena tulee olemaan esimerkiksi, miten määritellään määränpäävaltion arvonlisäverokanta ja miten toiseen valtioon suoritettava arvonlisävero rahoitetaan, jos jatkossa myynti toiseen EU-jäsenvaltioon onkin arvonlisäverollinen. Muutoksen vaikutukset sopimuksiin ja erilaisiin sopimusehtoihin tulisi myös ottaa riittävän ajoissa huomioon. Hyvä kysymys on myös, että miten mahdolliset erimielisyydet ratkaistaan. Sanomattakin lienee selvää, että muutos aiheuttaa hallinnollisia ja järjestelmämuutoksiin liittyviä kustannuksia arvonlisäverollisille henkilöstön kouluttamista unohtamatta.
Arvonlisäveroraportointi uudistuu
Arvonlisäveroilmoitusten sisältö uudistuu merkittävällä tavalla. Jatkossa Verohallinto keräisi entistä yksityiskohtaisempaa tietoa muun muassa siitä, että mistä suoritettava ja vähennettävä arvonlisävero koostuu. Verohallinnon ilmoituksen mukaan uuden arvonlisäveroilmoituksen tietosisältö olisi kuvattuna kesän 2020 aikana ja uusi arvonlisäveroilmoitus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2022.
Samassa yhteydessä Verohallinto valmistelee myös siirtymistä lasku- ja kuittipohjaiseen raportointiin, jossa Verohallinto tuottaisi yrityksille esitäytetyn alv-ilmoituksen tämän tiedon pohjalta. Tämänkin muutoksen laajuus on Verohallinnon ilmoituksen mukaan kuvattuna kesän 2020 aikana.
Uudella alv-ilmoitusmenettelyllä on vaikutusta siihen, miten ja missä muodossa tietoja tulee jatkossa esittää Verohallinnolle. Tämä vaatii muutoksia yritysten nykyisiin raportointijärjestelmiin, mikä ainakin siirtymävaiheessa aiheuttaa yrityksille kustannuksia. Lisäksi muutos vaatii myös henkilökunnan kouluttamista ja tietotaidon lisäämistä sen suhteen, että mitä, miten ja millä tavoin tietoja jatkossa kerätään, kirjataan järjestelmiin ja annetaan Verohallinnolle.
Muutosten vaikutuksia käytännössä
Arvonlisäveron raportoinnin muutos koskee jokaista verovelvollista tahoa ja harva välttynee myöskään EU-tason muutosten vaikutuksilta. Lienee sanomattakin selvää, että muutokset aiheuttavat kustannuksia verovelvollisille. Muutokset sopimuksiin, järjestelmiin ja toimintatapoihin sekä henkilöstön ovat kaikki asioita, jotka muutosten yhteydessä tulee ottaa huomioon. Muutokseen valmistautuminen on syytä aloittaa hyvissä ajoissa, sillä vaikka vuosi 2022 tuntuu tässä hetkessä kaukaiselta, se on tarkemmin ajateltuna jo hyvinkin lähellä. Toivottavaa on, että myös Verohallinto on ajoissa liikkeellä ja takaa omalla toiminnallaan sen, että verovelvollisille jää riittävästi aikaa muutosten vastaanottamiseen.
Blogitekstin on kirjoittanut ALV-asiantuntija Hanna Huhtala. Hannalla on viidentoista vuoden työkokemus erilaisten yritysten ja yhteisöjen verotukseen ja juridiikkaan liittyvistä asioista. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat arvonlisäverotukseen liittyvät kysymykset.