-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
CSRD lainsäädäntö ei ole vielä täysin valmis tai viety osaksi jäsenmaiden lainsäädäntöä, mutta moni asia on jo selvää. Tämä teksti tiivistää syyskuussa 2022 julkisesti saatavilla olevaan tiedon, jotta voit jo nyt ottaa haltuun CSRD:n keskeiset tavoitteet, vaatimukset sekä aikataulun, jolla tätä kohti ollaan menossa. Muutoksia voi olla luvassa ja lain virallinen suomenkielinen käännös julkaistaan todennäköisesti vielä tänä syksynä. Meillä Grant Thorntonilla seurataan aktiivisesti vastuullisuusraportoinnin muuttuvia ohjeistuksia ja olemme mm. mukana Suomen Tilintarkastajien vastuullisuustyöryhmässä, joka valmistelee suositusta vastuullisuusraporttien varmentamiseen.
CSRD:n keskeiset tavoitteet
Miksi tätä uutta lainsäädäntöä ollaan tuomassa EU-maihin? Koska suuryritysten kestävyystoimista halutaan tehdä läpinäkyvämpiä raportointivelvoitteiden kautta. Nämä velvoitteet vauhdittavat yrityksiä kohti kestävämpää liiketoimintaa, antavat motivaatiota tuoda omia onnistumisiaan esiin ja ehkäisevät viherpesua.
Lainsäädännössä mainitaan myös seuraavat tavoitteet yrityksille:
- Liiketoimintojen tulee saavuttaa näkemys toimintansa kestävyyden tilasta analysoimalla omaa ja vertaisryhmänsä toimintaa
- Kasvattaa kestävyyden käsitteen laajuutta ymmärtäen paremmin siihen sisältyvät riskit ja mahdollisuudet
- Luoda vastuullisuuden kehittämisen strategia
Keihin lakia sovelletaan?
Tiettyjen suurten yritysten pitää jo nyt julkaista EU:n taksonomia-asetuksen mukaisesti vuosittain tietoja siitä, kuinka suuri osa niiden toiminnasta on taksonomian ilmasto- ja ympäristötavoitteiden mukaista. CSRD-raportoinnin myötä suurempi osa EU:ssa toimivista yrityksistä tulee tämän taksonomiaraportoinnin piiriin ja samalla raportointivelvoitteet laajenevat kaikille ottamaan huomioon ESG:n (Environmental, Social, Governance) eri puolet.
Nykytiedon valossa CSRD tulee koskemaan EU pörssiyhtiöitä (pois lukien mikroyritykset) sekä kaikkia yrityksiä, jotka täyttävät vähintään kaksi näistä kriteereistä:
- yli 250 työntekijää
- 40M€ liikevaihto
- 20M€ varallisuus
Lain asettamat velvoitteet
Verrattuna EU:n taksonomia-asetukseen CSRD:n tuo yrityksille lisää velvoitteita vastuullisuusviestintään- ja raportointiin. Lain piiriin kuuluvien yritysten on jatkossa julkistettava toimintakertomuksensa yhteydessä tarkempia tietoja mm. liiketoimintansa ympäristö- ja sosiaalisista vaikutuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa vuosittaista raportointia oleellisista kestävyysasioista, liittyen minimissään ympäristö-, ja henkilöstöasioihin, monimuotoisuuteen yhtiön hallituksessa, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä korruption ja lahjonnan torjuntaan.
Mitä asioita kestävyysraporttiin pitää sitten kirjoittaa? Vuosittaisessa kestävyysraporissa kannattaa avata kestävyysasioihin liittyen ainakin strategia, hallinto, käytännöt, prosessit, järjestelmät, KPI:t, tulokset ja tavoitteet. Ota raportissasi huomioon kaksinkertaisen olennaisuuden käsite: Mitkä ovat yhtiön vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan ja mitkä ovat yritykseen itseensä vaikuttavia kestävyysriskejä? Erittele vastuullisuusriskit ja keskeiset haittavaikutukset, myös arvoketjussasi, sekä mahdollinen due diligence -prosessisi toimittajien kanssa näiden lieventämiseksi. Ota mukaan myös ennakoiva tieto, mukaan lukien tavoitteet ja niiden edistyminen.
Tämänhetkisessä lakiesityksessä on mukana pakollinen riippumaton ulkoinen varmennus; rajoitettu varmuus. Eli raportille ja sen oikeellisuudelle pitää saada varmennus organisaation ulkopuolelta. Tämän voi hoitaa esimerkiksi tilintarkastajasi. Raportin tieto tulee myös merkata digitaalisesti niin, että se on koneellisesti luettavissa ja vietävissä ESAP:iin (European Single Access Point, Eurooppalainen yhteyspiste).
Lain aikataulu
Vuoden 2023 loppuun mennessä astuu voimaan EU:n NFRD-direktiivi. Lyhenne tulee sanoista Non-Financial Reporting Directive eli muita kuin taloudellisia tietoja koskeva selvitys. NFRD edellyttää suuria yrityksiä (vähintään 500 työntekijää) ja pörssiyhtiöitä valmistelemaan ja julkaisemaan ESG-asioihin liittyvää tietoa vuosittain.
CSRD astuu puolestaan voimaan vuodesta 2024. Tarkemmin sanottuna uutta direktiiviä sovelletaan 1.1.2024 alkaen yrityksiin, jotka jo raportoivat NFRD:n mukaan. 1.1.2025 alkaen direktiiviä sovelletaan myös suuriin yrityksiin, jotka eivät tällä hetkellä kuulu NFRD:n piiriin ja lopulta 1.1.2026 alkaen direktiiviä sovelletaan kaikkiin listattuihin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Listatuilla pk-yrityksillä on kuitenkin kahden vuoden siirtymäkauden poikkeusoikeudet, joten niiden ei tarvitse luovuttaa tietoja ennen tammikuuta 2028.
Toimenpiteet CSRD-valmiuden varmistamiseksi
Valmistautuminen tulevaan lakiin on hyvä aloittaa pian, ainakin jos kuulut NFRD:n piiriin. Voit aloittaa valmistutumisen seuraamalla esimerkiksi tätä aikajanaa:
2022
Gap-analyysi
Tutustu CSRD:n vaatimuksiin, määritä oma raportointitavoitteen taso ja tee gap-analyysi CSRD:n vaatimuksiin peilaten
Olennaisuusarviointi ja tiekartta
Tee olennaisuusarviointi ja laadi suunnitelma, jolla täytät vuonna 2023 CSRD vaatimukset
2023
Kehitä omaa raportointia
Luo käytäntöjä ja mittaristoja, kuten KPI:t, benchmarkit, tavoitteet ja datastrategia, joilla raportteja tuotetaan
2024
Luonnostele siirtymäajan raportti vuodelle 2023
Kerää ja analysoi vuoden 2023 dataa kootaksesi siirtymäajan raportti 2023 ja keskustele tästä tilintarkastajasi kanssa
Tarkista & paranna
Käy läpi siirtymäajan raportti ja tee vaaditut parannukset prosessiin ja raportointiin
2025
CSRD raportti
Luonnostele vuoden 2024 CSRD:n mukainen ja tarkastettu raportti
Kasvua kestävästä liiketoiminnasta
CSRD teettää lisätyötä yrityksille, mutta se avaa myös liiketoimintamahdollisuuksia. Asiakkaiden ja sijoittajien kiinnostus vastuulliseen ja ympäristön kannalta aidosti kestävään liiketoimintaan on kasvanut valtavasti. Rahoituksen saaminen kestäviin ja vastuullisiin hankkeisiin on koko ajan helpompaa, kun paine tähän suuntaan tulee sekä markkinasta että lainsäädännöstä. Siksi ei kannata jättää CSRD:n velvoitteiden täyttämistä ja kestävyysraporttien rakentamista viimeiseen mahdolliseen hetkeen! Jo nyt on erinomainen aika kertoa avoimesti siitä, miten ESG toteutuu teidän yrityksessänne!
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.