-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Taloudellinen Due Diligence - mitä hyötyä siitä on?
Yrityskauppojen valmistelun ja toteutukseen saralla kierrokset usein kasvavat ja vauhti kiihtyy kesää kohti mentäessä, eikä tämäkään vuosi näytä olevan mikään poikkeus.
Meidän roolimme neuvonantajina yrityskaupoissa liittyy usein taloudellisen- ja vero due diligencen toteuttamiseen.
Työn touhun keskellä voikin olla paikallaan pysähtyä hetkeksi pohtimaan perusasioita, miksi osana yrityskauppaprosessia tehdään taloudellinen due diligence, ja mitä hyötyjä siitä mahdollisesti on? Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia keskeisiä asioita.
1. Corporate governance
Yrityskauppa on usein merkittävä panostus, niin taloudellisesti kuin organisaation muidenkin resurssien näkökulmasta. Järjestelyn onnistuminen tai epäonnistuminen voi olla vaikutuksiltaan huomattava koko liiketoiminnan tulevaisuuden kannalta. Lienee ehkä sanomattakin selvää, että on syytä huolellisesti perehtyä kaupan kohteeseen, ja myös kartoittaa sekä rajoittaa siihen liittyvät mahdolliset riskit, ennen toteuttamispäätöstä.
2. Liiketoiminnan arvo
Due Diligence tyypillisesti käynnistyy, kun on saatu yhteinen näkemys liiketoiminnan alustavasta arvosta (alueesta) osapuolten välille indikatiivisen tarjouksen / aiesopimuksen myötä. Tässä vaiheessa tarjous on tehty julkisesti saatavissa olevien tai toiselta osapuolelta saatujen tietojen varassa. Diligence prosessin avulla on mahdollisuus sukeltaa syvemmälle kohteeseen, ja tarkistaa saatujen tietojen paikkansapitävyys. Tarkemman analyysin avulla on myös mahdollista muodostaa näkemys varsinaisen liiketoiminnan kannattavuudesta, kun tarpeelliset oikaisut tulokseen on tehty. Näitä oikaisuja ovat esim. kertaluonteiset tai liiketoimintaan kuulumattomat tuotot ja kulut, markkinahinnoista poikkeavat transaktiot, kustannusrakenteen tulevat muutokset tai laskentaperiaatteisiin liittyvät asiat.
3. Kauppahinta
Kun on muodostettu näkemys varsinaisen liiketoiminnan arvosta (yritysarvo), tulee varsinkin osakekaupassa usein vielä selvitettäväksi mitä yhtiön osakkeista lopulta tulisi maksaa (nettokauppahinta). Maksettava nettokauppahinta muuten samankaltaisista yrityksistä voi olla hyvinkin erilainen, jos yhtiö on velaton ja kirstu pullollaan rahaa verrattuna tilanteeseen, jossa yhtiötä on rahoitettu korollisella lainarahalla. Selkeiden kassa- ja velkaerien lisäksi due diligence vaiheessa selvitetään myös muut nettovelan luonteiset, usein neuvottelunvaraiset, erät.
Yrityksellä voi myös olla liiketoimintaan kuulumatonta omaisuutta, joka kartoitetaan, ja samalla ratkaistaan, realisoidaanko omaisuus kaupan toteuttamisen yhteydessä. Tilanteessa, jossa yhtiöllä on ylimääräistä likviditeettiä tulee myös ratkaistavaksi, jaetaanko varoja ennen kauppaa sen sijaan että ostetaan rahaa rahalla.
Asian toinen puoli liittyy yhtiön käyttöpääoman tilanteeseen kaupantekohetkellä. Käyttöpääoman rakenne, vaihtelu ja taso on keskeisiä selvityksen kohteita, toki liiketoiminnan luonteesta ja toimialasta riippuen.
4. Rahoitus
Yrityskaupan voi toteuttaa kassavaroilla ja tulorahoituksella tai velalla, usein yhdistelmänä näistä. Myös omia osakkeita voi käyttää maksuvälineenä. Usein ulkopuolisen rahoituksen edellytys on neutraalin osapuolen suorittama due diligence.
Taloudellinen analyysi auttaa ymmärtämään kaupan rahoitustarvetta, varsinaisen myyjälle maksettavan kauppahinnan lisäksi myös kohdeyhtiön käyttöpääomatarpeet, mukaan lukien tuleva suunniteltu kasvu, huomioiden.
Diligence avulla saaduilla tiedoilla kohdeyrityksen kassavirroista, pääomarakenteesta ja velanhoitokyvystä voi myös suunnitella kaupan rahoitusvaihtoehtoja
5. Haltuunotto
Huolella tehty due diligence tuottaa arvokasta tietoa kohdeyrityksestä, sen organisaatiosta ja liiketoiminnasta, joka helpottaa kaupan jälkeistä haltuunoton suunnittelua ja integraatiota. Näihin liittyy myös paljon muuta kuin taloudellisia seikkoja.
Oikeisiin asioihin keskittyvällä ja sopivasti mitoitetulla Due Diligence prosessilla voidaan saada arvokasta tietoa kaupan kohteesta. Prosessi antaa mahdollisuuden reagoida esimerkiksi yrityksen arvoon ja kaupan rahoitukseen liittyviin asioihin etukäteen. Samalla saavutetaan hyötyjä kaupan neuvotteluvaiheeseen ja säästetään siihen tarvittavaa aikaa.