Vastuullisuusraportointi

ESRS – kuin vastuullisuuden tilinpäätös, joka rakentaa luottamusta ja vertailukelpoisuutta

insight featured image
European Sustainability Reporting Standards (ESRS) on EU:n kehittämä standardi, joka määrittelee, mitä yritysten tulee raportoida vastuullisuudestaan CSRD:n mukaisesti. ESRS kattaa ympäristön, yhteiskunnan ja hallintotavan osa-alueet, mukaan lukien ilmastonmuutoksen, biologisen monimuotoisuuden ja ihmisoikeudet. ESRS:ää voi ajatella vastuullisuuden "tilinpäätöksenä," joka mahdollistaa yrityksen vastuullisuustoimien systemaattisen ja läpinäkyvän raportoinnin.
Contents
CSRD-opas
Lisätietoja EU:n uudesta vastuullisuusraportointilainsäädännöstä
CSRD-opas
Lue lisää

Kaksoisolennaisuuden periaate: kaksi näkökulmaa vastuullisuuteen

ESRS perustuu kaksoisolennaisuuden periaatteeseen, jossa vastuullisuuden kannalta olennaisia asioita tarkastellaan kahdesta suunnasta:

Yrityksen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan (sisältä ulos) – esimerkiksi, miten yrityksen toiminta vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Ympäristön ja yhteiskunnan vaikutus yritykseen (ulkoa sisään) – kuten ilmastonmuutoksen riskit ja mahdollisuudet yrityksen toiminnalle.

Kaksoisolennaisuuden määrittämisessä voidaan käyttää esimerkiksi sidosryhmäkyselyitä tai pisteytyksiä eri kategorioihin, mikä auttaa yrityksiä löytämään vastuullisuusraportoinnille olennaiset näkökulmat. Tämä lähestymistapa takaa, että raportointi on merkityksellistä juuri omalle yritykselle.

 

Miten ESRS liittyy CSRD:hen?

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) on EU-laki, joka velvoittaa yrityksiä raportoimaan vastuullisuudestaan. ESRS toimii tämän direktiivin toteutusohjeena, eli käytännössä yritys, joka laatii vastuullisuusraportin ESRS-standardien mukaisesti, täyttää myös CSRD:n vaatimukset.

 

ESRS:n rakenne ja sisältö

ESRS on jaettu kolmeen pääosaan: ympäristö (E), yhteiskunta (S) ja hallintotapa (G). Kunkin pääosan alla on tarkempia kategorioita, kuten ilmastonmuutos, jonka osa-alueita ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja energia. Tämän jaottelun ansiosta yrityksen on helpompi käsitellä vastuullisuuskysymyksiä johdonmukaisesti ja kattavasti omassa raportoinnissaan.

 

Miksi ESRS:tä kannattaa välittää?

ESRS-standardiin panostaminen kannattaa useasta syystä:

Lakivaatimus: ESRS:n mukainen raportointi tulee pakolliseksi monille yrityksille lähivuosina. Jos yrityksesi kuuluu kohderyhmään, lainmukainen vastuullisuusraportointi on edellytys liiketoiminnan jatkumiselle EU-alueella. Lataa CSRD-opas ja selvitä, mitä raportointirajat tarkoittavat yrityksellesi.

Sidosryhmien odotukset: Sidosryhmät – asiakkaat, sijoittajat, yhteistyökumppanit – arvostavat vastuullisuutta ja yhä useammin valitsevat yhteistyökumppaneikseen yrityksiä, jotka sitoutuvat avoimeen raportointiin ja konkreettisiin vastuullisuustoimiin. Kun vastuullisuusraportoinnista tulee normi, sidosryhmät alkavat odottaa sitä myös yhteistyökumppaneiltaan.

Vertailtavuus ja läpinäkyvyys: Standardisoidun raportoinnin myötä yritysten vastuullisuusraportteja on helppo verrata, jopa samalla tavalla kuin taloudellisia tunnuslukuja tilinpäätöksissä. Lainsäädännön tavoitteena onkin, että saman toimialan yritykset voivat vertailla vastuullisuustyönsä tuloksia objektiivisesti, mikä parantaa läpinäkyvyyttä ja luottamusta.

 

Vastuullisuusraportin uskottavuutta voi vahvistaa merkittävästi varmennuttamalla sen rekisteröidyllä kestävyysraportointivarmentajalla (KRT) – aivan kuten taloudellisen tilinpäätöksen luotettavuus varmistetaan tilintarkastuksella. Grant Thornton tarjoaa molempia palveluita. Olemme täällä tukemassa myös yrityksesi uskottavuutta näissä asioissa. 

 

Panostus ESRS:ään – investointi luotettavaan tulevaisuuteen

ESRS:ään panostaminen tarjoaa yrityksille mahdollisuuden valmistautua tulevaan sääntelyyn ja rakentaa arvokasta luottamusta sidosryhmiensä kanssa. Kun vastuullisuudesta tulee yksi liiketoiminnan keskeisistä kilpailutekijöistä, vastuullisuusraportointi on enemmän kuin velvoite – se on tapa erottua kilpailijoista ja osoittaa yrityksen sitoutuminen kestävään kehitykseen.

Seuraa blogiamme – seuraavassa osassa käsittelemme syvemmin, miten kaksoisolennaisuus toteutetaan käytännössä, kuinka ESRS-raportointia tehdään ja miten se tukee yrityksesi kestävää kasvua.