-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Uutisvirran seasta ei kevään ja kesän aikana ole voinut välttyä huomaamasta kuukausittaisia otsikoita uusista inflaatioluvuista eri puolilta maailmaa. Usein inflaation kaltaiset termit nousevat mediassa otsikkotasolle vain asioiden ollessa tavalla tai toisella poikkeavasti, niin myös tällä kertaa. Ja nyt tilanne on todellakin poikkeuksellinen.
Toimintaympäristön poikkeuksellisuudesta kertoo esimerkiksi se, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on nostanut kirjoitushetkellä ohjauskorkoaan jo neljä kertaa vuoden 2022 puolella, suurimman yksittäisen noston, 75 korkopistettä. Tämä on korkein yksittäinen nosto lähes 30 vuoteen! Myös Euroopan inflaatioluvut ovat olleet korkeita pitkin vuotta. Viimeisimpien eli kesäkuun lukujen ollessa euroalueen osalta 8,6 %. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen inflaatio oli kesäkuussa 7,8 %.
Kuluttajahintoja ovat ajaneet ylöspäin erityisesti bensiinin, dieselin ja sähkön kallistuminen Venäjän hyökkäyssodan takia. GT:n toteuttamassa IBR-tutkimuksessa1 yritykset 28 eri maasta esittivät arvionsa kustannusten noususta viimeisen 12 kuukauden aikana ja vähemmän yllättäen kolme suurinta nousijaa keskiarvolla mitattuna olivat raaka-aineet (21%), energia (20%) sekä kuljetus (20%).
Ota apuun Grant Thorntonin toimintaopas inflaatiossa pärjäämiseen
Kustannukset siis nousevat historiallista vauhtia, mutta miten tällaisessa ympäristössä tulisi sitten toimia? Grant Thorntonin kansainvälinen verkosto on kehittänyt seitsemän kohdan toimintaoppaan keskisuurten yritysten avuksi:
- Tunnista ja ehkäise inflaation tuomioa riskejä
- Ryhdy toimenpiteisiin ulkoisten kustannusten nousun rajoittamiseksi
- Ulkoista toimintoja mahdollisuuksien mukaan kustannusten alentamiseksi ja työvoimapulan parantamiseksi
- Paranna asiakasymmärrystäsi
- Tarkasta hinnoittelustrategiasi
- Huolehdi pääomarakenteestasi
- Kehitä sisäisiä prosesseja ja tehokkuutta
1) Tunnista ja sitä kautta ehkäise inflaation tuomia riskejä.
Jos ei tiedä, mitkä tekijät ovat erityisen kriittisiä juuri omaan liiketoimintaan liittyen, on vaikea tehdä ehkäiseviä toimenpiteitä. Inflaation muuttaessa toimintaympäristöä todella nopeasti, tulisi tilannetta ja siihen liittyviä riskejä sekä mahdollisuuksia pyrkiä arvioimaan entistä tiheämmin.
2) Ryhdy toimenpiteisiin ulkoisten kustannusten nousun rajoittamiseksi.
Korkean inflaation toimintaympäristössä erilaiset tuottajahinnat saattavat nousta hyvinkin nopeasti, jolloin esimerkiksi sopimusten rooli on kriittinen. Tämän olemme havainneet myös viime viikkoina kotimaisesta energiayhtiön esimerkistä. Lisäksi erilaisia mahdollisuuksia voi pyöritellä esimerkiksi isompien kertaostojen, toimittajien sopimusehtojen tai hintojen lukitsemisen kautta.
3) Ulkoista toimintoja mahdollisuuksien mukaan kustannusten alentamiseksi ja työvoimapulan parantamiseksi.
Varsinkin näinä aikoina tulisi yritysten pohtia omaa tekemistään kriittisesti; teemmekö tällä hetkellä jotain, jota emme oikeasti osaa ja jonka toinen toimija voisi tehdä paremmin ja tehokkaammin.
4) Paranna asiakasymmärrystäsi.
Useimmat pk-sektorin yritykset eivät seuraa asiakaskohtaista kannattavuutta riittävällä tasolla, jolloin saatetaan helposti keskittyä vääriin asioihin ja tuottaa asiakkaalle luultua arvoa oikean arvon sijaan. Asiakassegmentointi on hyvä väline varsinkin näinä aikoina kannattavuuden suojelemiseksi.
5) Tarkasta hinnoittelustrategiasi.
Kapeikot toimitusketjuissa ja erilaiset saatavuushaasteet yhdistettynä vahvaan kysyntään ovat avanneet monille yrityksille mahdollisuuksia nostaa hintoja. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että vastaava kysynnän ja tarjonnan suhde ei kestä loputtomiin. Siksi hinnoittelua tulisi rakentaa kestävämmälle pohjalle myös laajemmasta näkökulmasta kannattavuuden, asiakaskokemuksen ja asiakassegmentoinnin kautta.
6) Huolehdi pääomarakenteestasi.
Muiden tekijöiden ohella myös pääoman kustannus kasvaa nousevien korkojen kautta. Vieraan pääoman saatavuus ja ehdot kannattaa erityisesti tässä toimintaympäristössä varmistaa eri toimijoilta parhaan ratkaisun löytämiseksi. Myös nykyinen käyttöpääoman taso suhteessa tarpeeseen tulisi tarkastaa ja ryhtyä mahdollisiin toimenpiteisiin.
7) Kehitä sisäisiä prosesseja ja tehokkuutta.
Enemmän vähemmällä parantaa tehokkuutta, vähentää resurssien tuhlausta ja auttaa näin vähentämään nousevien kustannusten vaikutusta. Monet yritykset ovat ottaneet maailmantilanteen johdosta isoja loikkia digitaalisuudessa ja toimintatavoissa uusien teknologioiden avulla, mutta näiden teknologioiden hyötyjä ei kuitenkaan monessa organisaatiossa ole saatu vielä täysin ulosmitattua. Tätä teknologista ”sprinttiä” tulisikin mahdollisuuksien mukaan tarkastella jatkumona, sillä esimerkiksi automaatio, robotiikka ja koneoppiminen ovat asioita, joiden merkitys ei ainakaan tule vähenemään tulevaisuudessa.
1International Businessa Report IBR
Grant Thornton International Business Report (IBR) on laaja kansainvälinen keskisuurille yrityksille toteutettu kysely. Vuonna 1992 käynnistetty IBR tarjoaa käsityksen noin 10 000 yrityksen näkemyksistä ja odotuksista 28 eri maasta. Kyselylomakkeet käännetään paikallisille kielille ja niihin kerätään vastauksia kahdesti vuodessa sekä verkko- että puhelinhaastattelujen kautta. Tämän julkaisun tiedot perustuvat touko-kesäkuun välisenä aikana tehtyihin haastatteluihin eri toimialojen toimitusjohtajien, hallitusten puheenjohtajien tai muiden ylempien johtajien kanssa.
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.