Kestävyysraportointi

Kaksoisolennaisuusarviointi on keskeinen osa kestävyysraportointia

Ilkka Kujala
Kirjoittaja:
insight featured image
Kaksoisolennaisuuden arvioinnissa yritys selvittää tavalliseen tilinpäätösraportointiin verrattuna useammasta eri näkökulmasta, mitä sen tulisi raportoinnissaan huomioida. Prosessissa olennaista on sidosryhmien kuunteleminen ja standardien tekninen hallitseminen ja raportoijan liiketoiminnan riittävän syvällinen ymmärtäminen. Kaksoisolennaisuusarvioinnin tuloksena yritys ymmärtää paremmin toimintansa vaikutuksia sekä ulkoisten ESG-tekijöiden vaikutuksia omaan toimintaansa.

Euroopan CSRD-direktiivin jatkumona määritellyt kestävyysraportointistandardit (ESRS) ovat tuoneet uudenlaisen lähestymistavan yritysten vastuullisuusraportointiin erityisesti kaksoisolennaisuuden arvioinnin osalta. Kaksoisolennaisuuden arviointi on yrityksille tapa selvittää, mistä kaikesta sen tulee ESRS-standardien mukaisesti raportoida. Sen tuloksena määritellään oman liiketoiminnan kestävyysteemat ja niiden mittarit.

Kaksoisolennaisuus yhdistää kaksi näkökulmaa: vaikutusolennaisuuden (impact materiality), joka koskee yrityksen toiminnan vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan, ja taloudellisen olennaisuuden (financial materiality), joka tarkastelee ESG-tekijöiden vaikutuksia yrityksen taloudelliseen suorittamiseen.

Kaksisuuntainen lähestymistapa varmistaa, että yritykset raportoivat kattavasti sekä ulospäin suuntautuvat vaikutukset että ulkoisten ESG-tekijöiden aiheuttamat riskit ja mahdollisuudet yritykselle. Se auttaa yrityksiä tunnistamaan olennaisia ESG-asioita ja parantamaan niiden raportoinnin luotettavuutta ja relevanssia. Luo kaksiulotteinen matriisi hahmottamaan olennaisten asioiden suhdetta toisiinsa. Kirjallisuudesta löytyy nykyään jo lukemattomasti hyviä esimerkkejä.


Kaksoisolennaisuuden arvioinnin 4 vaihetta

  1. Kontekstin ymmärtäminen: Arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa analysoidaan yrityksen toimintaympäristöä ja sitä koskevaa lainsäädäntöä. Sidosryhmät tunnistetaan ja sidosryhmäyhteistyötä analysoidaan.
  2. Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen: Toiseen vaiheeseen kuuluu sellaisten ESG-kysymysten kartoittaminen, jotka ovat merkityksellisiä yrityksen toiminnan ja sidosryhmien kannalta.
  3. Olennaisten asioiden arviointi ja määrittely: Tähän vaiheeseen sisältyy kriteerien, kuten vaikuttavuuden ja todennäköisyyksien soveltaminen vaikutusten ja taloudellisten riskien määrittämiseksi.
  4. Raportointi: Viimeisessä vaiheessa raportoidaan arvioinnin prosessi ja sen tulokset, mukaan lukien käytetyt menetelmät ja kynnysarvot.
     

Sidosryhmien kuunteleminen keskiössä

Sidosryhmäyhteistyö on yksi olennainen osa kaksoisolennaisuuden arviointia. Sen avulla varmistetaan, että arviointi ottaa huomioon sidosryhmien näkemykset ja odotukset. Tämä yhteistyö parantaa raporttien luotettavuutta, auttaa riskien hallinnassa ja vahvistaa luottamusta yrityksen ja sen sidosryhmien välillä. Sidosryhmäyhteistyö tuo merkittävää tietoa yrityksen strategiseen työhön ja auttaa suuntaamaan omaa kestävyystyötä oikein.

Lopputuloksena parempi ESG-ymmärrys

Kaksoisolennaisuusanalyysin lopputuloksena saadaan datapisteet, joita yrityksen tulee raportoida. ESRS sisältää ohjeita, joissa esitetään, kuinka yritykset voivat hyödyntää datapisteitä raportoinnissaan. Nämä datapisteet on jaettu pakollisiin, kaksoisolennaisuusarvioinnista riippuviin, ja vapaaehtoisiin datapisteisiin. Datapisteiden käyttö varmistaa raportoinnin kattavuuden ja selkeyden sekä tukee yrityksiä digitaalisessa raportoinnissa tulevaisuudessa. Tämä antaa myös hyvän työkalun vuorovaikutteiseen prosessiin jatkossa, kun analyysiä kokemusten perusteella jatkojalostetaan.

Kaksoisolennaisuuden arviointi on merkittävä edistysaskel kestävyysraportoinnissa, koska se kannustaa yrityksiä tarkastelemaan sekä omia vaikutuksiaan että ulkoisten ESG-tekijöiden vaikutuksia omaan toimintaansa. Tämä lähestymistapa auttaa yrityksiä hallitsemaan ESG-riskejä ja -mahdollisuuksia tehokkaammin sekä kehittämään strategioita, jotka vastaavat sidosryhmien odotuksia ja parantavat yrityksen kestävyyttä pitkällä aikavälillä.