-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.

-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien

Yrityksen laajentuminen uusille markkinoille voi tarjota merkittäviä kasvumahdollisuuksia, mutta samalla se tuo mukanaan juridisia, taloudellisia ja operatiivisia haasteita. Kansainvälistymiseen liittyvät vero- ja työlainsäädännöt, yhtiörakenteen valinta sekä raportointivaatimukset voivat vaikuttaa liiketoiminnan kannattavuuteen ja sujuvuuteen. Huolellinen suunnittelu, oikeat asiantuntijat ja paikallisten markkinoiden tuntemus ovat avaintekijöitä onnistuneessa kansainvälistymisessä.
Keskeinen tekijä kansainvälistymisessä on viestintä: kun odotukset, vastuut ja vaatimukset ovat selvät, on uuteen markkinaan helpompi edetä. Oikeille raiteille pääsemistä helpottavat rinnalla kulkeva sparrauskumppani ja valmiit verkostot kohdemaassa.
Näin kertovat Grant Thorntonin ulkoistamispalveluiden osakas, KHT-tilintarkastaja, Camilla Viherlaakso ja veropalveluista vastaava osakas Jan-Erik Rae. Heidän työtään on varmistaa, että kansainvälisille markkinoille lähtevän yrityksen matka olisi mahdollisimman mutkaton. Camilla ja Jan-Erik ovat tukeneet monia yrityksiä kansainvälisessä laajentumisessa. Heidän kokemuksensa mukaan varhainen suunnittelu ja asiantunteva neuvonta ovat avainasemassa onnistuneessa kansainvälistymisessä.
Kansainvälistyvän yrityksen kolme tyypillistä haastetta
1. Yhtiörakenteen valinta
Suunnitellessaan kansainvälistymistä yrityksen tulee tehdä valinta siitä, millaisin keinoin presenssiä uudessa markkinassa rakennetaan. Oikean rakenteen valinta vaikuttaa muun muassa verotukseen, hallinnolliseen taakkaan ja liiketoiminnan joustavuuteen. Vaihtoehtoja on käytännössä kolme:
Tytäryhtiön perustaminen: Itsenäinen yhtiö, joka toimii kohdemaan lainsäädännön mukaisesti. Mahdollistaa vahvemman paikallisen aseman mutta tuo myös enemmän hallinnollisia velvoitteita.
Sivuliikkeen avaaminen: Emoyhtiön alainen toimipiste, joka toimii kohdemaan sääntöjen mukaisesti, mutta on osa emoyhtiötä. Hallinnollisesti kevyempi vaihtoehto kuin tytäryhtiö.
Kevyempi toimintamalli: ALV-rekisteröinti ja muut paikalliset luvat voivat riittää, jos toiminta on lyhytkestoista tai projektiluontoista. Tämä vaihtoehto voi olla sopiva keino silloin, kun kyse on lyhyestä tai projektiluontoisesta vierailusta maassa.
–Pystymme auttamaan esimerkiksi siinä, mikä on järkevin yhtiörakenne, miten tulonmuodostus mahdollisesti muodostuu sekä miten pitää allokoida tuloja, jos yrityksellä on erityyppisiä toimintoja eri maissa, kertoo Rae.
Yhtiörakenteen sopivuutta on syytä pohtia etukäteen, jotta välttyy epäedullisen ratkaisun aiheuttamilta harmeilta myöhemmin. Yrityksen on tärkeää arvioida, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat kokonaiskuvaan, kuten verotukseen ja raportointivelvoitteisiin. Näitä valintoja kannattaa suunnitella huolellisesti jo ennen laajentumista, jotta vältytään myöhemmiltä ongelmilta.
– Näitä asioita saa ratkaistua myöhemminkin, mutta se tulee kalliimmaksi kuin etukäteen suunnittelu, Viherlaakso toteaa.
2. Henkilöstökysymykset
Ulkomaille palkattaessa on huomioitava paikalliset työ- ja verolainsäädännöt sekä työntekijöiden verovelvollisuus. Verotukselliset vaatimukset voivat olla monimutkaisia erityisesti silloin, kun työntekijä työskentelee useassa maassa.
– Jos työntekijä tekee osan työstä Suomessa ja osan ulkomailla, on ratkaistava, missä maassa palkka verotetaan ja millaiset raportointivelvoitteet yrityksellä on, Rae kertoo.
Työluvat ja muut lakisääteiset vaatimukset voivat vaihdella merkittävästi eri maiden välillä, mikä edellyttää huolellista valmistautumista. Työntekijöiden työluvista tulee pitää huolta, myös EU:n rajojen sisällä, vaikka unionin alueella vapaa liikkuvuus onkin.
3. Kohdemaan raportointivaatimukset
Kohdemaassa saattaa vallita paikallisten viranomaisten erilaisia raportointivaatimuksia, jotka voivat tulla yllätyksenä, ellei niihin perehdy etukäteen. Viranomaisille toimitettavat raportit, on hoidettava ajallaan ja paikallisten säädösten mukaisesti. Kumppanin avulla raportointivelvollisuudet on mahdollista ulkoistaa.
– Yritysten tulee punnita, minkä verran halutaan itse tehdä Suomesta käsin, ja missä tarvitaan apua paikallisesti. Paikallinen yhteyshenkilö voi hoitaa viranomaisille esimerkiksi arvonlisäveroilmoitukset ja tuloveroilmoitukset, kertoo Viherlaakso.
Varhainen suunnittelu ja verkostot säästävät aikaa ja kustannuksia
Rae ja Viherlaakso kannustavat yrityksiä ottamaan kumppanin mukaan jo kansainvälistymisen suunnitteluvaiheessa. Kumppaneilla on usein pitkä kokemus kansainvälisiltä markkinoilta ja paljon hiljaista tietoa, mikä antaa selkeät raamit etenemiselle.
– Ydinosaamistamme on haarukoida asiakkaan puolesta se, mikä on olennaista ja mitä pitää huomioida yleisellä tasolla. Emme välttämättä pysty detaljitasolla avustamaan kaikissa asioissa, kuten vaikka tietyn ympäristöluvan hakemisessa, mutta voimme auttaa kokonaisuuden hallinnassa ja hahmottamisessa myös oman ydinosaamisalueemme ulkopuolella, Rae kertoo.
Arvokkaita ovat myös kumppanin tarjoamat verkostot. Grant Thornton toimii yli 140 maassa. Asiakkaalle tulee edullisemmaksi ja tehokkaammaksi päästä suoraan asiaan, kun omia resursseja ei tarvitse käyttää kohdemaan perinpohjaiseen tutkimiseen ja kontaktien luomiseen. Kansainvälisessä mittakaavassa kumppanin tarjoamat viestintäkanavat ovat keskeisiä, jotta kaikki osapuolet eri maissa pysyvät ajan tasalla.
– Kun yritys käynnistää liiketoiminnan ulkomailla, voimme tarjota kontaktit ja valmiin verkoston kohdemaahan. Asiakas voi itse valita, haluaako asioida suoraan kohdemaan Grant Thorntonin ihmisten kanssa vai keskitetysti vain yhden Grant Thorntonin yhteyshenkilön kautta. Tämä yhteyshenkilö koordinoi siinä tapauksessa tiiminsä kanssa tehtävät ja kommunikoinnin muiden jäsentoimistojen tiimiläisten kanssa ja raportoi takaisin asiakkaalle, Viherlaakso kertoo.
Asiantuntevaa tukea kansainvälistymiseen
Grant Thornton tarjoaa yrityksille globaalisti muun muassa taloushallinnon palveluita: viranomaisten kanssa asioiminen on yhtä helppoa ulkomailla kuin kotimaassa, kun on paikallinen toimija tukena. Vaikka joitain lainalaisuuksia on, yritysten ja niiden toimialojen sekä kohdemaiden välillä on paljon eroavaisuuksia, jotka otetaan huomioon.
– Jokainen asiakas on uniikki. Ei ole mitään vakiopakettia, jota tarjotaan jokaiselle, vaan räätälöimme asiakaskohtaisesti kullekin sopivan ratkaisun, Rae toteaa.