-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.
Kauppahinnan muodostuminen
Osakekaupassa kauppahinnan lähtökohtana on tyypillisesti kaupan kohteena olevan yritystoiminnan arvo, yritysarvo (engl. Enterprise value), josta toisinaan puhutaan myös velattomana arvona tai velattomana kauppahintana. Yritysarvoon perustuva kauppahinta voidaan maksaa yhdessä erässä tai jakaa kaupanteon yhteydessä maksettavaan peruskauppahintaan ja yhteen tai useampaan lisäkauppahintaerään.
Edellä kuvattu yritysarvo ei kuitenkaan vastaa yhtiön osakkeiden arvoa yritysten rahoitusrakenteiden erotessa toisistaan. Näin ollen yritysarvoa tulee oikaista (+/-) yhtiön nettovelalla, joka lasketaan vähentämällä yhtiön likvideistä varoista korolliset velat.
Nettovelan määrään kunakin hetkenä vaikuttaa kuitenkin yhtiön käyttöpääoma, joka koostuu korottomien lyhytaikaisten saamisten ja velkojen erotuksesta. Käyttöpääoman merkitys korostuu etenkin tilanteessa, jossa liiketoiminta on kausiluonteista: esimerkiksi sesonkiluonteisessa vähittäiskaupassa käyttöpääomaa sitoutuu huomattavat määrät vaihto-omaisuuteen ennen sesonkia, kun taas sesongin jälkeen käyttöpääomasta vapautuu varoja yhtiön kassaan. Edellä mainitusta johtuen, nettovelkaoikaisun lisäksi, yritysarvoa oikaistaan tyypillisesti erillisellä käyttöpääomaoikaisulla. Tyypillisesti käyttöpääomaoikaisun pohjana toimii erikseen määritelty käyttöpääoman normaali taso, esimerkiksi edellisen 12 kuukauden keskiarvo, jota verrataan kaupantekohetken (ks. myös Locked Box -mekanismi myöhempänä) käyttöpääomaan.
Osakkeista maksettava kauppahinta, osakekannan arvo (engl. Equity value), muodostuu siis seuraavasti:
+/- Yritysarvo
+/- Nettovelkaoikaisu
+/- Käyttöpääomaoikaisu
= Osakekannan arvo
Tyypilliset kauppahintamekanismit
Yleisimmin kauppahinnan oikaisuerät sidotaan joko omistuksen siirtohetkeen (engl. Completion mechanism) tai ennalta määritettyyn lukittuun hetkeen (engl. Locked box mechanism). Edellisistä ensimmäinen on historiallisesti eniten käytetty mekanismi, mutta jälkimmäinen on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti.
Completion -mekanismi
Tilanteessa, jossa kauppahinta on sidottu omistuksen siirtohetkeen, kaupan osapuolet sopivat kaupan allekirjoitushetkellä alustavasta kauppahinnasta perustuen arvioituun kaupantekohetken osakekannan arvoon. Toisin sanoen, alustava kauppahinta määritetään arvioimalla yllä kuvattujen nettovelka- ja käyttöpääomaoikaisujen määrät ennakkoon. Lopullinen kauppahinta puolestaan muodostuu täytäntöönpanohetken lukujen perusteella, kun kauppahintaa täsmäytetään lopullisten nettovelka- ja käyttöpääomaoikaisujen ollessa selvillä.
Locked Box -mekanismi
Locked Box -mekanismissa kauppahinnasta sovitaan perustuen jo olemassa oleviin historiallisiin lukuihin, kuten viimeisimpään tilinpäätökseen tai kuukauden katkoon. Näin ollen kauppahinnan oikaisut ovat jo tiedossa kaupantekohetkellä, eikä erillistä kauppahinnan täsmäytystä tarvita. Locked Box -mekanismissa ostajan kannalta on olennaista turvata ostokohteen arvon kehitys Locked Box -päivän ja kaupan täytäntöönpanohetken välillä. Tästä syystä kauppakirjassa tyypillisesti rajoitetaan Locked Box -hetken ja täytäntöönpanohetken välissä tapahtuvaa varojen jakoa (engl. leakage) tai yhtiön normaalista poikkeavaa toimintaa. Myyjät puolestaan pyrkivät usein sopimaan erillisestä korvauksesta Locked Box -hetken ja täytäntöönpanohetken välillä tapahtuneelle yhtiön arvonnousulle, joka on kertynyt heidän omistusaikanaan, muttei heijastu Locked Box -päivän perusteella sovittuun kauppahintaan.
Completion- vs. Locked Box -mekanismi
Molempiin yllä kuvatuista kauppahintamekanismeista liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Olemme alla listanneet näistä muutamia, joiden perusteella voi arvioida mekanismin soveltuvuutta erilaisiin transaktioihin.
1. Kauppahinnan tarkkuus
Completion-mekanismin vahvuutena voidaan pitää sitä, että kauppahinta on aidosti sidottu kaupan täytäntöönpanohetkeen, kun taas Locked Box -mekanismissa kauppahinta perustuu historiallisiin tietoihin ja mahdolliseen myyjille maksettuun kompensaatioon Locked Box -päivän ja kaupan täytäntöönpanohetken väliltä. Ostajan kannalta Completion-mekanismi voi siis näyttäytyä turvallisempana vaihtoehtona esimerkiksi tilanteessa, jossa ostokohteen toimintaan liittyy epävarmuutta yrityskauppaprosessin aikana. Locked Box -mekanismin tuottaman hinnan tarkkuus kärsii myös tilanteessa, jossa sovitun Locked Box -päivän ja kaupan toteuttamishetken välinen ajallinen ero on huomattava. Esimerkkinä edellä mainitusta voidaan pitää tilannetta, jossa Locked Box -päivä on sovittu aiesopimuksessa, mutta suunniteltu transaktion toteuttaminen venyy syystä tai toisesta.
2. Kauppahinnan selkeys
Locked Box -mekanismin vahvuus on, että lopullinen kauppahinta on osapuolten tiedossa ennen kaupan allekirjoitusta, eikä erillistä kauppahinnan täsmäytystä tarvitse tehdä. Edellä mainittu voi sujuvoittaa kaupantekoa, kun lopulliseen kauppahintaan ei liity epävarmuuksia, minkä lisäksi potentiaalisilta kauppahinnan täsmäytykseen liittyviltä erimielisyyksiltä vältytään.
3. Kaupan toteuttamisen monimutkaisuus
Completion-mekanismissa työn määrää ja kustannuksia lisää erillisen täytäntöönpanotilinpäätöksen laatiminen ja täsmäytyserien määrittäminen ja neuvottelu. Locked Box -mekanismissa edellä mainituilta vältytään, mutta usein työn määrää ja kustannuksia lisää Leakage -erien määrittely ja potentiaalisen Locked Box -hetken ja täytäntöönpanon välille määritettävän myyjille maksettavan kompensaation määrittäminen ja neuvottelu.
Valinnan tekeminen
Kauppahintamekanismin valinta on olosuhteista riippuvaista ja usein kauppahintamekanismi on jo ennalta määritelty (esim. strukturoitu myyntiprosessi). Jos kuitenkin liikkumavaraa löytyy, olisi kaupan rakenteesta ja kauppahintamekanismista hyvä keskustella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Luonnollisesti yhtä oikeaa ratkaisua on vaikea löytää, mutta kauppahintamekanismin valinnassa on hyvä pohtia esimerkiksi seuraavia asioita:
- Transaktion kokoluokka
- Ostajan ja myyjän aiempi kokemus ja ymmärrys transaktioista
- Kaupan kohteen taloudellisen informaation laatutaso
- Kaupan kohteen käyttöpääomatarpeet ja kausiluonteisuus
- Potentiaalisia erimielisyyksiä aiheuttavat erät
- Prosessin aikataulu
Lopuksi on hyvä muistaa, että kauppahintamekanismin tarkoituksena on tuottaa molempia osapuolia tyydyttävä oikeudenmukainen ja selkeä lopputulos. Edellä mainitun saavuttamiseksi ja erimielisyyksien välttämiseksi on tärkeää, että kaupan molemmat osapuolet ymmärtävät kauppahintamekanismin rakenteen ja sen vaikutukset kauppahintaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.