-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Laki konserniavustuksesta verotuksessa mahdollistaa konsernissa toimivien osakeyhtiöiden ja osuuskuntien välisten tulojen tasaamisen tietyin edellytyksin. Usein konsernissa voi syntyä tilanne, jossa konsernissa toimiminen voi johtaa raskaampaan verotukseen verrattuna siihen, että toimintaa harjoitettaisiin yhdessä yhtiössä. Tämä muodostuu esim. tilanteessa, jossa on kaksi konserniyhtiötä, joista toinen on tappiollinen ja toinen voitollinen. Konserniavustuksella saadaan siirrettyä voitollisen yhtiön tulosta tappiolliselle yhtiölle, jolloin konsernin maksama vero pienenee.
Laissa konserniavustuksesta verotuksessa on säädetty seuraavat edellytykset konserniavustukselle:
- Kotimainen osakeyhtiö tai osuuskunta omistaa toisesta kotimaisesta osakeyhtiöstä tai osuuskunnasta joko suoraan tai välillisesti vähintään yhdeksän kymmenesosaa
- Omistussuhde on kestänyt vähintään vuoden
- Konserniavustuksen antajan ja saajan tilikaudet päättyvät samanaikaisesti
- Konserniavustus ei saa ylittää antajan elinkeinotoiminnan tulosta ennen konserniavustuksen antamista
Konserniavustus voi helpottaa yrityskaupan rakennetta
Vuoden 2020 alusta voimaan tulleen tulolähdejaon poistumisen myötä konserniavustuksen käyttömahdollisuus laajeni entisestä. Aiemmin sekä konserniavustuksen antajan että saajan piti harjoittaa ns. elinkeinotoimintaa, joka rajasi ns. holding-osakeyhtiöt konserniavustuksen ulkopuolelle.
Holding-osakeyhtiöt ovat olleet erityisesti suosiossa yritysjärjestelyissä, joissa emoyhtiö on hankkinut liiketoimintaa harjoittavan tytäryhtiön osakkeet usein vieraalla pääomalla. Yhtiöiden väliset osingot ovat verovapaita, joten liiketoimintaa harjoittavan yhtiön tulos on siirretty osingolla emoyhtiölle, joka tällä tulolla on hoitanut osakkeiden hankkimiseen ottamaansa lainaa.
Ongelmaksi edellisessä järjestelyssä on muodostunut yleensä se, että emoyhtiölle aiheutuu lainasta korkokuluja, jota vastaavaa verotettavaa tuloa tällä emoyhtiöllä ei lähtökohtaisesti ole ollut. Hallintopalveluiden myynti tytäryhtiölle on yleensä mahdollistanut ns. EVL-statuksen emoyhtiölle, jolloin myös konserniavustuksen antaminen tyttäreltä emolle on ollut mahdollista, jolloin myös edellä mainitut korkokulut on päästy vähentämään verotuksessa. Hallintopalvelujen myynti on kuitenkin edellyttänyt hallintohenkilökunnan siirtämistä tytäryhtiöltä emoyhtiölle.
Lakimuutoksen jälkeen konserniavustus on siis mahdollista ilman edellä mainittuja järjestelyjä, joka keventää mm. hallinnollisia kustannuksia. Sen sijaan, mikäli tarkoituksena on myöhemmin päästä myymään tytäryhtiön osakkeet verovapaasti, on emon ja tyttären välillä jatkossakin oltava liiketoiminnallinen yhteys. Verotuskäytännössä hallintopalveluiden myynti ei välttämättä ole riittänyt liiketoiminnallisen yhteyden toteutumiseen.
Konserniavustuksen käyttö kiinteistöliiketoiminnassa
Tulolähdejaon poistumisen myötä myös kiinteistöliiketoiminnassa voidaan tietyissä tilanteissa hyödyntää konserniavustusta. Jatkossa konsernissa vuokratuottoja saavat yhtiöt tai tavalliset kiinteistöyhtiöt voivat konserniavustuksen kautta siirtää tuloa halutulle yhtiölle. Aiemmin vuokratulot verotettiin ns. TVL-tulolähteessä, joten konserniavustuksen käyttö ei ollut mahdollista. Keskinäisissä kiinteistöyhtiöissä ei ole mahdollista hyödyntää konserniavustusta.
Konserniavustuksen antamisen edellytyksenä liiketaloudellinen peruste
Konserniavustuksen kohdalla on muistettava, että osakeyhtiölaki ei tunne konserniavustusta. Konserniavustus on osakeyhtiölaki-mielessä vastikkeetonta varojen siirtämistä yhtiöltä toiselle, jolloin avustus saattaa joissakin tilanteissa loukata velkojien tai vähemmistöosakkeenomistajien etua. Konserniavustuksen hyväksyttävyyttä on käsitelty Korkeimman oikeuden tapauksissa KKO 2015:104 ja KKO 2015:105. Korkein oikeus totesi, että konserniavustuksen yhtiöoikeudellista hyväksyttävyyttä arvioitaessa huomioon on otettava osakeyhtiön varojen jakamista koskevat osakeyhtiölain 13 luvun säännökset.
Konserniavustuksen yhtiöoikeudellista hyväksyttävyyttä arvioitaessa keskeistä on siten se, onko antajayhtiön hallituksen asianmukaisesti päättämä ja kirjanpitoon kirjatulle konserniavustukselle ollut osakeyhtiölain 13 luvun 1 §:n 3 momentissa tarkoitettu liiketaloudellinen peruste.
Tyypillinen ongelmatilanne on konserniavustuksen antaminen tytäryhtiölle tilanteessa, jossa tytäryhtiön taloudellinen tilanne on niin huono ja sen toimintaedellytykset ovat siinä määrin heikentyneet, että konserniavustuksen antaminen ei riitä turvaamaan toiminnan jatkuvuutta eikä näin ollen merkittävästi vaikuta tytäryhtiön osakkeiden arvoon. Emoyhtiön ja sen osakkeenomistajien mahdollisuudet saada konserniavustusta vastaava hyöty myöhemmin takaisin tytäryhtiön osakkeiden arvonnousun, osinkojen tai konserniavustuksen kautta voivat tällöin olla heikot.
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.