-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Tilintarkastajilla on tapana tiedustella johdolta transaktioista lähipiirin kanssa sekä pyytää ajantasaista lähipiirilistausta (tai lähipiirirekisteriä).
Tällöin tilintarkastajille esitetään välillä vastakysymys: Miksi meidän kannattaa ylläpitää tällaista listaa? Eikö se ole ylimääräistä byrokratiaa?
Lähipiirirekisteri on hyvä olla olemassa riskienhallintanäkökulmasta; sillä voidaan muun muassa osoittaa, että johto on toiminut huolellisesti. Lähipiirirekisteri mahdollistaa lähipiiritapahtumien ja niiden asianmukaisuuden seurannan. Johdon on pystyttävä kertomaan keitä lähipiiriin kuuluu ja minkälaisia liiketapahtumia yhtiön ja lähipiirin välillä on. Myös tilinpäätöstä laadittaessa on pidettävä mielessä, että liitetietona tulee esittää lähipiiriliiketoimet, jotka ovat olennaisia ja toteutettu epätavanomaisin ehdoin. Tavanomaisin ehdoinkin toteutetuistakin liiketoimista, tulisi ilmoittaa oikean ja riittävän kuvan kannalta olennaiset lähipiiritapahtumat. Esimerkiksi liitetieto voisi olla tarpeen tilanteessa, missä yhtiön koko liikevaihto koostuu myynnistä lähipiiriin kuuluvalle taholle, joka ei ole konserniyhtiö. Lisäksi lähipiirilainoista, -vastuista ja -vastuusitoumuksista on ilmoitettava määrättyjä tietoja.
Lähipiiriliiketoimiin on syytä suhtautua huolellisesti muun muassa niihin liittyvistä vahingonkorvausvelvollisuusriskeistä ja rikosoikeudellisista riskeistä johtuen. Huomionarvoista on sekin, että lähipiiritapahtumien dokumentoitu seuranta palvelee myös lähipiiriin kuuluvan henkilöä etua. Tällöin voidaan ristiriitatilanteen ilmentyessä osoittaa, että lähipiirisuhde on ollut yhtiön tiedossa.
Näiden perustelujen jälkeen yhtiön johto on mahdollisesti vakuuttunut lähipiirirekisterin pitämisen tarpeellisuudesta. Seuraava kysymys onkin, ketkä kaikki ovat yhtiön lähipiiriä?
Lähipiiri määritellään hieman eri lailla eri laissa ja säännöksissä (kuten osakeyhtiölaki ja kansainväliset tilintarkastusstandardit) mutta yleisesti lähipiiriin sisältyy yhtiötä lähellä olevia yhtiöitä ja henkilöitä.
Kirjanpitoasetuksessa lähipiirillä tarkoitetaan kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IAS 24- standardi) mukaista lähipiiriä. Osakeyhtiölain mukainen lähipiiri on tätä vähän suppeampi, mikäli kyseessä ei ole pörssiyhtiö.
IAS 24- standardin mukaan lähipiiriin kuuluu muun muassa:
Henkilöt, joilla on määräysvaltaa (yli 50% omistusosuus) tai huomattavaa vaikutusvaltaa (20-50% omistusosuus) sekä yhtiön ja sen emoyhtiön johtoon kuuluvat avainhenkilöt sekä näiden avainhenkilöien perheenjäsenet.
Yhteisöt, jotka kuuluvat samaan konserniin, osakkuusyritykset ja yhteisyritykset ja ylläolevien henkilöiden määräysvallassa tai huomattavan vaikutusvallan alla olevat yhteisöt. Lisäksi kyseeseen voi tulla osapuoli, jolla on työsuhteen päättymisen jälkeisiä etuuksia koskeva järjestely yhteisön tai sen lähipiirin kuuluvan yhteisön henkilöstöä varten (eli tyypillisesti eläkesäätiö tai eläkekassa.)
Haluatko kuulla aiheesta lisää? Katso tallenne marraskuussa 2019 järjestetystä webinaarista "Hyvä hallintotapa; pelkkää laillisuusvalvontaa?"