-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.
Tilinpäätöksen laatimisperiaatteet
Kirjanpitoasetuksen 2:2 a § määrittää, mitä liitetietona on esitettävä tilinpäätöstä laadittaessa noudatetuista arvostusperiaatteista ja -menetelmistä sekä jaksotusperiaatteista ja -menetelmistä. Tässä pykälässä luetellaan myös, milloin näitä tietoja ei ole tarpeellista antaa. Vastaavat vaatimukset ja helpotukset pien- ja mikroyrityksille löytyvät PMA:n 3 ja 4 luvuista.
Harmillisen usein tilinpäätöksen laatimisperiaatteisiin on unohdettu kirjoittaa ne periaatteet ja menetelmät, jotka poikkeavat yllä mainittujen lakien antamista ”olettamaluetteloista”. Toisinaan laatimisperiaatteet puuttuvat kokonaan liitetiedoista.
Jos vaikkapa vaihto-omaisuus arvostetaan kirjanpidossa keskihintaan, tulee tämä olla mainittuna laatimisperiaatteissa, sillä se poikkeaa edellä mainittujen luetteloiden FIFO-periaatteesta, jolloin tietoa ei tarvitse antaa. Niin ikään, jos esimerkiksi rahoitusvälineet arvostetaan KPL 5:2 a §:n mukaisesti käypään arvoon, tulee tämä tieto esittää laatimisperiaatteissa.
Mikäli laatimisperiaatteissa on noudatettu olettamaperiaatteita, voi liitetiedossa lausua esimerkiksi: ”Tilinpäätös on laadittu noudattaen pien- ja mikroyrityksen tilinpäätösasetuksen arvostamista ja jaksottamista koskevia pienyrityksen olettamaperiaatteita.” Näin tilinpäätöksen lukijalle ei synny mielikuvaa siitä, että laatimisperiaatteet on unohtunut mainita.
Mainittakoon tässä yhteydessä myös, että kirjanpitoasetuksen mukaan tilinpäätöksen laatimisperiaatteena ei ole tarpeen yksilöidä tilinpäätössäännöstöä, ellei kirjanpitovelvollinen noudata kirjanpitolain 7 a luvun tarkoittamia tilinpäätösstandardeja (IFRS). Pien- ja mikroyrityksen tulee kuitenkin PMA 1:1.5 §:n mukaan antaa tieto siitä, että tilinpäätös on laadittu pien- ja mikroyritysasetuksen pien- tai mikroyrityssäännösten mukaisesti. Tämän tiedon antamispaikkaa ei ole yksilöity PMA:ssa, mutta se on loogisinta esittää laatimisperiaatteiden yhteydessä.
Toimintakertomusta vastaavat tiedot
Osakeyhtiöiden on annettava toimintakertomuksessaan OYL 8:5 - 8 §:ssä mainitut tiedot. Kirjanpitolain vaatimat toimintakertomustiedot löytyvät KPL 3:1 a §:stä. Mikäli toimintakertomusta ei laadita, nämä tiedot esitetään liitetiedoissa.
Suuryritysten ja ns. keskikokoisten yritysten tulee aina laatia toimintakertomus, mutta pien- ja mikroyrityksillä ei ole velvollisuutta laatia kirjanpitolain mukaista toimintakertomusta. Pienyritysten tulee kuitenkin esittää toimintakertomustietoja liitetietona, jos se on tarpeen oikean ja riittävän kuvan antamiseksi asianomaisesta pienyrityksestä (PMA 3:13 §). Mikroyritys puolestaan ei ole velvollinen esittämään toimintakertomustietoja liitetietoina, mutta voi halutessaan näin tehdä (PMA 4:4 §).
Toimintakertomusta koskevat tietovaatimukset ovat yllättävän laajat. Tästä syystä sekä osakeyhtiölain että kirjanpitolain vaatimukset on hyvä kerrata siinä vaiheessa, kun laatii toimintakertomusta vastaavia tietoja liitetietoihin. Pienyrityksen osalta tulee miettiä, mitkä tiedot ovat sellaisia, että ne ovat tarpeen oikean ja riittävän kuvan antamiseksi. Tässä kohdin on syytä miettiä nimenomaisesti tilinpäätöksen lukijan tiedonsaantitarpeita.
Toimintakertomusta vastaavina tietoina voi tulla esitettäväksi esimerkiksi pääomalainoista pääasialliset lainaehdot sekä lainoille kertynyt kuluksi kirjaamaton korko tai tieto omien osakkeiden hankinnoista ja luovutuksista. Tarpeellinen tieto esittää voi olla se, jos yhtiöstä on tullut emoyhtiö, se on ollut vastaanottavana yhtiönä sulautumisessa tai jakautumisessa taikka se itse on jakautunut. Myös osakeanteihin ja optio-oikeuksiin liittyvät tiedot voivat olla tilinpäätöksen lukijalle tärkeitä.
Tilinpäätöksen laatijalla ei välttämättä ole riittävää tietämystä yhtiön toiminnasta ja meneillään olevista asioista, kuten optio-oikeuksia koskevan päätöksen pääasiallisesta sisällöstä, joten toimintakertomusta vastaavien tietojen kartoittaminen ja kerääminen on hyvä tehdä yhdessä yhtiön johdon kanssa.
Tilikauden päättymisen jälkeiset olennaiset tapahtumat
Tämä aihe menee osittain päällekkäin edellisen aiheen kanssa, sillä kirjanpitolaissa tiedot olennaisista tapahtumista tilikaudella ja sen päättymisen jälkeen sisältyvät toimintakertomuksen vaatimuksiin. PMA:ssa kuitenkin on erikseen liitetietovaatimuksena tilikauden päättymisen jälkeiset olennaiset tapahtumat (PMA 3:3 §). PMA:n mukaan liitetietona on esitettävä tiedot tilikauden päättymisen jälkeisistä olennaisista tapahtumista, jotka eivät muuten ilmene tilinpäätöksestä. Lisäksi on esitettävä arvio tällaisten tapahtumien taloudellisesta merkityksestä. Tämäkin liitetieto on sellainen, johon tilinpäätöksen laatija tarvinnee yhtiön johdon tukea asianmukaisten tietojen esittämiseksi.
Tilikauden päättymisen jälkeisillä olennaisilla tapahtumilla saattaa olla merkitystä esimerkiksi päätettäessä voitonjaosta tai arvioitaessa yhtiön kykyä hoitaa velvoitteensa. Arviointi liitetiedoissa ilmoitettavista tiedoista on tehtävä yhtiökohtaisesti, mutta esimerkiksi yritysjärjestelyt tai tapahtumat, jotka voivat oleellisesti heikentää yhtiön maksuvalmiutta, tuotantokapasiteettia tai muita toimintaedellytyksiä ovat liitetietona ilmoitettavia seikkoja. Tällaisia voivat olla vaikkapa tuotantoyksikön tuhoutuminen tulipalossa, tms. vahingot sekä suurehkot riita- ja oikeusasiat. Mikäli toiminnan jatkuvuuteen liittyy merkittävää epävarmuutta, mutta toiminnan jatkuvuuden periaatteen katsotaan soveltuvan, tulee epävarmuustekijät kuvata vaikutusarvioineen.
Oman pääoman negatiivisuuden voidaan katsoa olevan sellainen tilikauden aikana tai tilinpäätöksen päättymisen jälkeen tapahtunut tapahtuma, joka tulisi esittää liitetietona, vaikka se tulee julkiseksi myös asiaa koskevassa kaupparekisteri-ilmoituksessa.
Yhteenveto
Osakeyhtiön tilinpäätöksen liitetietoja laadittaessa on hyvä tarkistaa sekä kirjanpitolain että osakeyhtiölain vaatimukset. Tilinpäätöksen laatijan on hyvä tuntea yhtiö, jonka tietoja annetaan, sekä sen tilikauden ja tilikauden päättymisen jälkeiset tapahtumat. Koska tilinpäätöksen laatijalla ei välttämättä ole kaikkea tarvittavaa tietoa, on tilinpäätös hyvä tehdä yhteistyössä yhtiön johdon kanssa. Myös sen arviointi, mikä on yhtiön – ja erityisesti yhtiön tilinpäätöksen lukijan – kannalta merkittävä seikka esittää liitetietona, vaatii yhtiön johdon kannanottoa.
Tilintarkastajalta saa apua eri säännösten vaatimusten tulkinnassa. Lisäksi tilintarkastaja tarkastaa tilinpäätöksen liitetiedot läpi osana tilintarkastusta, ja tarvittaessa käy keskustelua niin tilinpäätöksen laatijan kuin yhtiön johdonkin kanssa haastaviksi osoittautuneiden liitetietojen osalta.