-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Yrityksen huono kannattavuus ja jo entuudestaan heikko oma pääoma saattavat johtaa tilanteeseen, jossa on tarpeen vahvistaa yhtiön tasetta. Toistuvat tappiolliset tilikaudet heikentävät yhtiön omaa pääomaa ja voivat aiheuttaa yhtiön oman pääoman kääntymisen negatiiviseksi.
Yhtiön hallituksen tulee seurata oman pääoman riittävyyttä, sillä osakeyhtiölaki edellyttää hallituksen tekemään viipymättä rekisteri-ilmoituksen osakepääoman menettämisestä kaupparekisteriin, jos se havaitsee, että yhtiön oma pääoma on negatiivinen. Hallituksella katsotaan siis olevan aktiivinen velvollisuus huolehtia rekisteri-ilmoituksen tekemisestä, kun oma pääoma on menetetty. Hallitus voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi, jos rekisterimerkintä laiminlyödään. Rekisteröintivelvollisuudelta ja sen aiheuttamilta yhtiön kannalta kielteisiltä seurauksilta voidaan välttyä sijoittamalla varoja yhtiöön. Alla on esitetty keskeisimpiä tapoja sijoittaa varoja yhtiöön erityisesti oman pääoman vahvistamiseksi.
Laina ja velan konvertointi
Yksinkertaisin tapa pääomittaa yhtiötä on osakkaan antama laina. Henkilöosakkaan tapauksessa laina voidaan antaa milloin vain, mutta osakeyhtiömuotoisen osakkaan osalta on huomioitava, että liiketaloudellisen perusteen edellytykset täyttyvät. Aikaisemmin annettu tavallinen laina voidaan myöhemmin muuntaa eli konvertoida myös pääomalainaksi, jotta vältytään negatiivisen oman pääoman rekisteröinniltä.
Mikäli yhtiöön ei ole välttämätöntä sijoittaa lisää pääomaa, voidaan omaa pääomaa kasvattaa myös konvertoimalla yhtiöllä oleva velka taseen sisäisesti osittain tai kokonaan yhtiön omaan pääomaan. Helpoin tapa on muuntaa lainoja SVOP-rahastoon. Lainojen konvertointi on käyttökelpoisin tapa silloin, kun yhtiössä on vain yksi osakas.
Pääomalaina
Yksi tapa lisätä yhtiöön pääomaa on uuden pääomalainan antaminen. Pääomalainan antajana voi olla yhtä hyvin yhtiön osakas, kuin jokin muu taho. Osakeyhtiölaissa asetetaan pääomalainalle tiettyjä ehtoja, jotka on syytä huomioida. Esimerkiksi yhtiön normaalin toiminnan aikana pääomalaina voidaan palauttaa ja maksaa sille korkoa vain siltä osin, kun yhtiön vapaan oman pääoman ja kaikkien pääomalainojen yhteismäärä ylittää tappioiden määrän. Pääomalainan osalta on myös huomioitava, että pääomalaina ei sinänsä lisää yhtiön omaa pääomaa, koska kirjanpitosäännösten mukaan se merkitään lähtökohtaisesti vieraan pääoman eräksi. Arvioitaessa oman pääoman menettämistä koskevan rekisterimerkinnän tarpeellisuutta, pääomalaina saadaan kuitenkin laskea omaksi pääomaksi. Pääomalaina on tiettyjen edellytysten täyttyessä mahdollista merkitä myös omaan pääomaan.
Pääomasijoitus
Yhtenä vaihtoehtona oman pääoman vahvistamiseksi on tehdä sijoitus sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP-rahasto). Sijoituksen tekee yleensä yhtiön osakkeenomistaja, mutta sen voi tehdä myös ulkopuolinen toimija. Sijoitus SVOP-rahastoon on yksinkertainen tapa sijoittaa yhtiöön varoja, koska se ei edellytä rekisteri-ilmoitusta kaupparekisteriin. SVOP-sijoitus on sekä koroton että vastikkeeton.
SVOP-rahasto on nimensä mukaisesti vapaata pääomaa eli sieltä voidaan jakaa varoja. Sijoituksen saa näin ollen takaisin helpommin kuin osakepääomaan tehdyn sijoituksen. Sijoitus voidaan kuitenkin palauttaa vain, mikäli osingonjaon edellytykset täyttyvät. Varojen jaosta päättää yhtiökokous hallituksen esityksen pohjalta.
Osakeanti
Edellä kuvatusta vastikkeettomasta SVOP-rahastosijoituksesta poiketen pääoman vahvistamiseen voi liittyä myös osakeanti, jolloin sijoittaja saa vastikkeeksi yhtiön uusia tai yhtiön hallussa olevia osakkeita.
Jäikö sinulle kysyttävää tai haluatko tietää aiheesta lisää? Ota meihin rohkeasti yhteyttä, asiantuntijamme auttavat sinua mielellään.
Webinaari: Viisi keinoa sijoittaa varoja osakeyhtiöön
Katsele tallenne
Haluatko kuulla lisää aiheesta? Katsele maksuton webinaaritallenteemme, jossa käymme läpi viisi yleistä keinoa sijoittaa varoja osakeyhtiöön.