Globaali tilintarkastus

Näin toimii globaali tilintarkastus – tilintarkastaja kertoo

Lauri Melartin
Kirjoittaja:
insight featured image
Kansainvälisten konsernien tilintarkastus vaatii laajan globaalin verkoston ja syvää ymmärrystä kansainvälisen ympäristön erityispiirteistä, kertoo audit partner ja KHT-tilintarkastaja Lauri Melartin. Grant Thorntonin prosessit on rakennettu alusta asti kansainvälisten yritysten tarpeisiin.
Näihin kysymyksiin Lauri vastaa

Kertoisitko itsestäsi ja työstäsi Grant Thorntonilla, Lauri Melartin?

Toimin audit partnerina Grant Thorntonin tilintarkastuspuolella. Minulla on KHT-tilintarkastajan sekä KRT-kestävyysraportointitarkastajan pätevyys. Tilintarkastusalalta minulla on 14 vuoden kokemus, ja Grant Thorntonilla olen ollut noin 5 vuotta. Olen urallani työskennellyt pääosin erilaisten kansainvälisten yhtiöiden parissa niin emoyhtiöiden kuin tytäryhtiöiden tilintarkastajana.

Millaisia globaaleja tilintarkastuspalveluita Grant Thornton tarjoaa?

Grant Thornton tarjoaa tilintarkastus-, verotus-, ESG-, kyber- ja liikkeenjohdon konsultointipalveluita yli 150 maassa. Myös Suomen yhteensä noin 80 työntekijän tiimi Helsingissä ja Turussa on osa laajaa kansainvälistä verkostoa. Grant Thorntonin Suomen liikevaihto vuonna 2024 oli 10,8 miljoonaa euroa.

Prosessimme on lähtökohtaisesti suunniteltu kansainvälisessä ympäristössä toimimiseen, ja tilintarkastajamme ovat koulutettuja siihen. Meillä on asiakkaina muun muassa kansainvälisiä yrityksiä, joiden emoyhtiö on Suomessa, ja joilla on tytäryhtiöitä ulkomailla. Huolehdimme tytäryhtiöiden tilintarkastuksesta, raportoinnista emoyhtiölle, sekä kokonaisvaltaisesti konsernin tilintarkastuksesta kaikissa maissa, joissa se toimii.

Millaisia erityispiirteitä globaalissa tilintarkastuksessa on?

Kansainvälisten konsernien tilintarkastus vaatii laajaa globaalia yhteistyötä ja ymmärrystä. Grant Thornton toimii yli 150 maassa, ja kansainvälisyys on integroitu prosesseihimme ja ajatteluumme.

Grant Thorntonin globaalissa verkostossa työskentelevät tilintarkastajat käyttävät yhteisiä työkaluja ja toimivat yhtenäisten prosessien mukaisesti. Siten varmistetaan työn laatu ja yhdenmukaisuus eri maissa. Yksi tärkeimmistä työkaluistamme on globaali Grant Thornton Leap -ohjelmisto, jonka avulla konsernin kaikkien tytäryhtiöiden sekä emoyhtiön tarkastustyöt voidaan koordinoida ja dokumentoida samalla tavalla. Työkalun avulla emoyhtiön tilintarkastajat pysyvät ajan tasalla siitä, mitä työtä eri maissa on tehty.

Millainen globaalin tilintarkastuksen prosessi on?

Kansainvälisen yhtiön, joka laatii suomessa konsernitilinpäätöksen, tilintarkastusta ohjaa hiljattain uudistunut ISA 600 -standardi. Emoyhtiön tilintarkastaja koordinoi sen mukaisesti koko konsernin tilintarkastusprosessia ja sen laatua.

Prosessi alkaa emoyhtiön tilintarkastajien tekemällä suunnittelulla, jolloin määritellään esimerkiksi konsernin tilinpäätöksen olennaiset kohdealueet yhtiöittäin. Emoyhtiön tilintarkastuksesta vastaavat henkilöt ohjeistavat muissa maissa toimivia tilintarkastajia muun muassa siinä, millaisen kirjanpitosäännöstön mukaan raportointi tulee suorittaa ja millaisella aikataululla. Joka maassa suoritetaan tilikauden aikainen tarkastus ja tilinpäätöksen tarkastus.

Tytäryhtiöt raportoivat tietonsa emoyhtiölle konserniohjeiden mukaisesti joko Suomen kirjanpitolain tai IFRS-standardien viitekehyksessä, ja niiden raportointiaikataulut sovitetaan emoyhtiön aikatauluvaatimuksiin. Emoyhtiön tilintarkastajat tarkistavat tytäryhtiöiden tilintarkastajien tekemän työn ja raportit sekä haastattelevat heitä työn laadun varmistamiseksi. Yksityiskohtaisen prosessin lopputuloksena on valmis tilintarkastettu konsernitilinpäätös, joka täyttää raportointimaan lainsäädännön vaatimukset.

Millaisia haasteita globaalissa tilintarkastuksessa voi tulla vastaan, ja miten niitä ratkaistaan?

Globaalin yhtiön raportointiviitekehyksen määrittää aina emoyhtiö ja sen kotimaan kirjanpitolainlainsäädäntö.  Eri maiden kirjanpitolainsäädäntöjen ja -käytäntöjen yhteensovittaminen on toisinaan haastavaa. Usein tytäryhtiöt joutuvat konserniraportoinnin lisäksi laatimaan paikallisen, maakohtaisen tilinpäätöksen oman maan lainsäädännön mukaisesti. Pahimmillaan konsernissa voi aiheutua merkittäviä compliance riskejä, mikäli emoyhtiö ei huolehdi eri maiden lainsäädäntöjen noudattamisesta. 

Kannustamme aina konserniasiakkaitamme laatimaan konsernin yhteisen kirjanpitomanuaalin, joka selkeyttää sitä, miten eri maiden tytäryhtiöiden tulee raportoida emoyhtiölle lukunsa osana konsernitilinpäätöstä. Siten varmistetaan, että kaikki tytäryhtiöt raportoivat oikeiden ja samojen periaatteiden mukaisesti.

Tilintarkastuksessa aivan keskeistä on koordinoida tytäryhtiöiden tarkastajille globaalit tilintarkastuksen raportointiaikataulut ja huolehtia kattavasta ISA 600 -standardin mukaisesta raportointiohjeistuksesta. Grant Thorntonilla on globaalina ketjuna pitkäaikaista kokemusta eri maiden välisestä koordinoinnista tilintarkastuksessa.

Millainen tilintarkastuksen kumppani Grant Thornton on?

Kansainvälisten konsernien palveleminen on Grant Thorntonille arkipäivää, ja meillä on kyky hoitaa haastaviakin globaaleja tilintarkastuksia sitä varten suunniteltujen prosessiemme ja ohjelmistojen avulla. Toimintatapamme on joustava ja asiakaslähtöinen. Verkostomme koostuu tilintarkastajista, jotka ovat kokeneita toimimaan kansainvälisessä toimintaympäristössä ja ymmärtävät, mitä vaatimuksia siihen liittyy. Laajasta palveluvalikoimastamme löytyy toimintamaittain muitakin kuin tilintarkastuksen palveluita, kuten esimerkiksi kansainväliset verotus- ja ESG-palvelut.

Grant Thorntonin globaali tilintarkastuksen laadunvalvonta varmistaa työn korkean laadun koko ketjussa. Tietoturvasta huolehtiminen asiakasdataa sisältävissä auditointiprosesseissa on ensisijaisen tärkeää, ja siksi Grant Thornton -ketjussa suoritetaankin globaalia tietoturva-auditointia ja -varmennusta säännönmukaisesti.