-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.
Yrityksillä voi olla monia syitä taustalla IFRS-konversion tekemisessä. Tyypillisesti IFRS-konversioiden taustalla on halu listautua tai tarve rahoitukselle uusien sijoittajien muodossa. IFRS-standardit ovat käytössä yli 140 maassa, mukaan lukien Euroopan unionin jäsenmaat, joissa päälistattujen yritysten on noudatettava IFRS-standardeja konsolidoiduissa tilinpäätöksissä. Siksi kansainvälisen rahoituksen saaminen ja pörssilistautuminen vaativat käytännössä IFRS-standardien noudattamista.
Miten valmistautua IFRS-konversioon?
Perusteellisesti tehty IFRS-konversio on harvemmin yksinkertainen harjoitus, siksi on tärkeää valmistautua projektiin huolella. Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on hyvä pitää mielessä myös IFRS-konversioissa.
Ennen projektin aloittamista kannattaa laatia realistinen aikataulu projektin käynnistämisestä loppuunsaattamiseen ja kartoittaa sisäisesti, miten yhtiön nykyinen kirjanpito peilautuu IFRS-standardien suhteen.
Aikataulu voi vaihdella suurestikin riippuen yhtiön kokoluokasta ja tilinpäätöserien monimutkaisuudesta. Mikäli yhtiö on kokoluokaltaan suuri tai monimutkainen ja kirjanpidon käsittely poikkeaa merkittävästi IFRS standardien kanssa, voi toteutus olla vaativampi samalla kun liitetietojen merkitys korostuu. Aikataulua tehdessä on tärkeä muistaa myös, että yhtiön vertailuvuoden luvut tuloslaskelman ja taseen osalta tulee myös oikaista IFRS-konversiossa. Aineiston kerääminen etenkin aikaisemmalta vuodelta voi osoittautua hankalammaksi, jos yhtiöllä on ollut paljon muutoksia esimerkiksi henkilöstössä, järjestelmissä tai liiketoiminnassa yleisesti.
Huolellisuus IFRS-konversiossa on avainasemassa
Kun aikataulu on päätetty ja yhtiöllä on sisäisesti muodostettu käsitys nykytilanteesta, tulee yhtiön allokoida IFRS-konversioon riittävästi resursseja. Monesti yhtiöt nojaavat IFRS-konversioissa ulkoiseen neuvonantajaan, joka on hyvä kiinnittää projektin alkuvaiheessa. Lisäksi on hyvä käydä jatkuvaa dialogia yhtiön tilintarkastajan kanssa, etenkin jos IFRS-tilinpäätökseen vastaisuudessa tehdään vuosittainen tilintarkastus. Tilintarkastaja pystyy tuomaan oman näkemyksen ja edistämään projektin läpiviemistä tarkoituksenmukaisesti.
Huolimattomasti valmisteltu ja kiireellä tehty IFRS-konversio tuo harvemmin toivottua lopputulosta ja voi koitua yhtiölle kalliiksi. Ilman riittävää valmistelua vaativammat raportointivaatimukset saattavat tulla yllätyksenä monelle. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että onnistuneen konversion jälkeen yhtiö voi joutua järjestelemään kirjanpidon prosesseja eri tavalla, esimerkiksi lisäämällä uusia työvaiheita talousraportoinnissa, jotta IFRS:n mukainen raportointi toimii moitteetta jatkossakin.
Mitä eroa on IFRS:llä ja FAS:lla?
Kirjanpidossa tehtävien IFRS-oikaisujen tunnistaminen ja kirjausten laatiminen FAS:in mukaisesta käsittelystä IFRS:ään on yksi osa IFRS-konversioita. IFRS:n lähtökohta on yleensä käypään arvoon arvostaminen, kun taas FAS:ssa hankintameno. Monet kirjanpidossa FAS:in mukaan käsiteltävät erät saattavat olla jo hyvin linjassa IFRS-käsittelyn kanssa, jolloin merkittäviä oikaisuja ei välttämättä synny. Tyypillisiä eroavaisuuksia ovat mm. IFRS 16 mukainen vuokrasopimusten merkitseminen taseeseen tai myynnin tulouttaminen IFRS 15 mukaan tai liikearvon arvonalentumistestaus IAS 36 mukaan.
IFRS-konversio käytännössä – mitä pitää huomioida?
Vaikka IFRS-oikaisuja ei kirjanpitoon määrällisesti tulisi montaa, aiheuttavat suuremmat liitetietojen vaatimukset verrattuna FAS-tilinpäätökseen enemmän työtä. IFRS-tilinpäätöksen laatimiseen kaikkine liitetietoineen on hyvä varata ylimääräistä aikaa.
IFRS:n mukaisessa tilinpäätöksessä liitetietojen vaatimukset kasvavat verrattuna FAS-tilinpäätökseen, vaikka IFRS-oikaisuja ei kirjanpitoon määrällisesti tulisi montaa. IFRS-tilinpäätöksessä standardeja tulisi noudattaa yksityiskohtaisesti, pelkkä kirjanpidollinen käsittely ei ole riittävä. Hyvänä esimerkkinä on rahoitusinstrumentit, joita varten löytyy oma standardi (IFRS 7) pelkkiin liitetietoihin, kun taas kirjanpidon käsittelystä ja esittämisestä on erilliset standardit (IFRS 9 ja IAS 32). IFRS-tilinpäätöksen laatimiseen kaikkine liitetietoineen on siis hyvä varata ylimääräistä aikaa.
Perusteellinen dokumentaatio (memo) standardikohtaisesta analyysistä on hyvä tehdä konversioprojektin aikana. Tällöin konversion lopputulemana olisivat IFRS-tilinpäätös sisältäen vertailuvuodet ja liitetiedot, IFRS-oikaisut, joista ilmenee kirjanpidolliset oikaisut FAS-luvuista sekä dokumentaatio tehdystä analyysistä.