IFRS

Parempaa sijoittajainformaatiota hyvin laaditulla IFRS-hankintamenolaskelmalla

insight featured image
IFRS-hankintamenolaskelman (Purchase price allocation, PPA) laatiminen tulee ajankohtaiseksi, kun esimerkiksi listayhtiö tai muu IFRS-tilinpäätösstandardeja soveltava yhteisö hankkii liiketoimintaa harjoittavan tytäryhtiön. Käytännössä hankintamenolaskelmassa kauppahinta allokoidaan hankinnan kohteen varoille ja veloille. Kohteen varat ja velat tulee arvostaa käypään arvoon. Nettovarojen (varat miinus velat) ja kauppahinnan erotus muodostaa liikearvon.
Contents

Huolellisesti laadittu hankintamenolaskelma tarjoaa sijoittajille arvokasta tietoa. Tässä artikkelissa selitämme, miksi IFRS-hankintamenolaskelma laaditaan ja milloin se on tarpeen.

Huolellinen suunnittelu varmistaa onnistuneen hankintamenolaskelman

Hankintamenolaskelman laatimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja resursseja. On suositeltavaa sopia hyvissä ajoin, mikä taho ja ketkä henkilöt ovat konsernin sisällä vastuussa hankintamenolaskelman laadinnasta, sekä päättää halutaanko hankintamenolaskelman laadinnassa hyödyntää ulkopuolista neuvonantajaa.

Huolimattomasti laadittu hankintamenolaskelma heikentää tilinpäätösinformaatiota ja saattaa nousta ongelmaksi tilintarkastuksen yhteydessä. On myös hyvä huomata, että IFRS-hankintamenolaskelman laadinta ei ole vapaaehtoista, ja se tulee laatia riippumatta siitä, toteutetaanko hankinta osake- vai liiketoimintakaupalla.

Miksi IFRS-hankintamenolaskelma tulee laatia?

Hankintamenolaskelman tarkoitus on tarjota sijoittajille tarkempaa tietoa hankituista liiketoiminnoista. Kauppahinta jaetaan yksilöityihin varoihin ja velkoihin käypien arvojen mukaan. Jäljelle jäävä osa kirjataan liikearvona.  Hankittujen tase-erien arvostaminen käypään arvoon antaa paremman ja oikeamman kuvan hankinnan kohteesta. Näin tilinpäätöksen lukijat pystyvät paremmin ymmärtämään mistä hankinnassa varsinaisesti maksettiin.

Hankintamenolaskelman yhteydessä monesti arvostetaan ja kirjataan myös omaisuuseriä, erityisesti aineettomia hyödykkeitä, jotka aiemmin ovat olleet taseen ulkopuolella (esim. asiakassuhteet, brändi). Taseen ulkopuolisten omaisuuserien arvostaminen ja kirjaaminen pienentää jäljellä jäävää liikearvoa. Sijoittaja saa näin ollen paremman kuvan kohteen arvoa tuottavista eristä, kun ne on eroteltu liikearvosta ja arvostettu erikseen.

Milloin IFRS-hankintamenolaskelma tulee laatia?

IFRS-hankintamenolaskelma tulee laatia, kun IFRS-tilinpäätösstandardeja soveltava yhteisö toteuttaa yritysjärjestelyn, jonka katsotaan olevan liiketoimintojen yhdistäminen.

Liiketoimintojen yhdistäminen tulee kyseeseen, kun hankinnan kohde täyttää liiketoiminnan määritelmän ja hankkija saa kohteessa määräysvallan.

Hankintamenolaskelman tulokset voidaan esittää tilinpäätöksessä myös alustavana. Se tulee kuitenkin saattaa loppuun viimeistään 12 kuukauden kuluttua hankinnasta. Hankintamenolaskelma kannattaa mahdollisuuksien mukaan laatia mahdollisimman pian kaupan täytäntöönpanon jälkeen ja mieluiten ennen tilinpäätöskiireitä. Myös tilintarkastajaa kannattaa informoida prosessista hyvissä ajoin.

Miten varat ja velat arvostetaan IFRS-hankintamenolaskelmassa?

Hankintamenolaskelmassa hankittujen omaisuuserien ja vastattavaksi otettujen velkojen arvostus tapahtuu käyvin arvoin. Hankittujen omaisuuserien arvostus tulee siis tehdä markkinaehtoisesti. Omaisuuserien arvonmäärityksessä ennusteet sekä diskonttauskorko tulee laatia riippumattoman markkinaosapuolen näkökulmasta. Hankkijan omia suunniteltuja synergiaetuja ei siis lähtökohtaisesti huomioida omaisuuserien arvonmäärityksessä. Synergiaedut, jotka olisivat realistisesti myös muiden markkinaosapuolten saavutettavissa, voidaan kuitenkin huomioida ennusteissa.

Myös allokoitava kauppahinta (vastike) tulee arvostaa hankintahetken käypään arvoon – mikä ei aina ole helppoa. Kauppahinta voi koostua muustakin kuin rahasta ja kauppahinnan erien suoritushetki voi olla pitkällä tulevaisuudessa.

Osa kauppahinnasta voi koostua lisäkauppahinnasta (ehdollinen vastike), johon sisältyy tiettyjä toteutumisehtoja liittyen tulevaisuuden kannattavuustasoon. Tällöin lisäkauppahinta huomioidaan osana kauppahintaa todennäköisyyksiin ja diskonttaukseen perustuen, vaikka sen tulevaisuudessa realisoituva tarkka määrä ei olisi vielä tiedossa. On myös hyvä muistaa, että IFRS-hankintamenolaskelmassa transaktiokulut eivät ole osa kauppahintaa, vaan ne kirjataan tuloslaskelmaan kuluksi.

 

Yhteenveto

IFRS-hankintamenolaskelman laadinta on tärkeä osa tilinpäätösraportointia. Se varmistaa, että hankinnan kohteen taloudellinen arvo ja kauppahinnan kohdentaminen esitellään tilinpäätöksessä läpinäkyvästi ja standardien mukaisesti.

Laadukas hankintamenolaskelma parantaa sijoittajainformaatiota, vahvistaa sijoittajien luottamusta ja auttaa tilinpäätöksen käyttäjiä ymmärtämään hankitun liiketoiminnan todellista arvoa. Ajoissa tehty ja huolellisesti toteutettu laskelma myös helpottaa tilintarkastusta. 

Mietitkö, miten toteuttaa IFRS-hankintamenolaskelma? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, me autamme sinua!