-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Huolellisesti laadittu hankintamenolaskelma tarjoaa sijoittajille arvokasta tietoa. Tässä artikkelissa selitämme, miksi IFRS-hankintamenolaskelma laaditaan ja milloin se on tarpeen.
Huolellinen suunnittelu varmistaa onnistuneen hankintamenolaskelman
Hankintamenolaskelman laatimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja resursseja. On suositeltavaa sopia hyvissä ajoin, mikä taho ja ketkä henkilöt ovat konsernin sisällä vastuussa hankintamenolaskelman laadinnasta, sekä päättää halutaanko hankintamenolaskelman laadinnassa hyödyntää ulkopuolista neuvonantajaa.
Huolimattomasti laadittu hankintamenolaskelma heikentää tilinpäätösinformaatiota ja saattaa nousta ongelmaksi tilintarkastuksen yhteydessä. On myös hyvä huomata, että IFRS-hankintamenolaskelman laadinta ei ole vapaaehtoista, ja se tulee laatia riippumatta siitä, toteutetaanko hankinta osake- vai liiketoimintakaupalla.
Miksi IFRS-hankintamenolaskelma tulee laatia?
Hankintamenolaskelman tarkoitus on tarjota sijoittajille tarkempaa tietoa hankituista liiketoiminnoista. Kauppahinta jaetaan yksilöityihin varoihin ja velkoihin käypien arvojen mukaan. Jäljelle jäävä osa kirjataan liikearvona. Hankittujen tase-erien arvostaminen käypään arvoon antaa paremman ja oikeamman kuvan hankinnan kohteesta. Näin tilinpäätöksen lukijat pystyvät paremmin ymmärtämään mistä hankinnassa varsinaisesti maksettiin.
Hankintamenolaskelman yhteydessä monesti arvostetaan ja kirjataan myös omaisuuseriä, erityisesti aineettomia hyödykkeitä, jotka aiemmin ovat olleet taseen ulkopuolella (esim. asiakassuhteet, brändi). Taseen ulkopuolisten omaisuuserien arvostaminen ja kirjaaminen pienentää jäljellä jäävää liikearvoa. Sijoittaja saa näin ollen paremman kuvan kohteen arvoa tuottavista eristä, kun ne on eroteltu liikearvosta ja arvostettu erikseen.
Milloin IFRS-hankintamenolaskelma tulee laatia?
IFRS-hankintamenolaskelma tulee laatia, kun IFRS-tilinpäätösstandardeja soveltava yhteisö toteuttaa yritysjärjestelyn, jonka katsotaan olevan liiketoimintojen yhdistäminen.
Liiketoimintojen yhdistäminen tulee kyseeseen, kun hankinnan kohde täyttää liiketoiminnan määritelmän ja hankkija saa kohteessa määräysvallan.
Hankintamenolaskelman tulokset voidaan esittää tilinpäätöksessä myös alustavana. Se tulee kuitenkin saattaa loppuun viimeistään 12 kuukauden kuluttua hankinnasta. Hankintamenolaskelma kannattaa mahdollisuuksien mukaan laatia mahdollisimman pian kaupan täytäntöönpanon jälkeen ja mieluiten ennen tilinpäätöskiireitä. Myös tilintarkastajaa kannattaa informoida prosessista hyvissä ajoin.
Miten varat ja velat arvostetaan IFRS-hankintamenolaskelmassa?
Hankintamenolaskelmassa hankittujen omaisuuserien ja vastattavaksi otettujen velkojen arvostus tapahtuu käyvin arvoin. Hankittujen omaisuuserien arvostus tulee siis tehdä markkinaehtoisesti. Omaisuuserien arvonmäärityksessä ennusteet sekä diskonttauskorko tulee laatia riippumattoman markkinaosapuolen näkökulmasta. Hankkijan omia suunniteltuja synergiaetuja ei siis lähtökohtaisesti huomioida omaisuuserien arvonmäärityksessä. Synergiaedut, jotka olisivat realistisesti myös muiden markkinaosapuolten saavutettavissa, voidaan kuitenkin huomioida ennusteissa.
Myös allokoitava kauppahinta (vastike) tulee arvostaa hankintahetken käypään arvoon – mikä ei aina ole helppoa. Kauppahinta voi koostua muustakin kuin rahasta ja kauppahinnan erien suoritushetki voi olla pitkällä tulevaisuudessa.
Osa kauppahinnasta voi koostua lisäkauppahinnasta (ehdollinen vastike), johon sisältyy tiettyjä toteutumisehtoja liittyen tulevaisuuden kannattavuustasoon. Tällöin lisäkauppahinta huomioidaan osana kauppahintaa todennäköisyyksiin ja diskonttaukseen perustuen, vaikka sen tulevaisuudessa realisoituva tarkka määrä ei olisi vielä tiedossa. On myös hyvä muistaa, että IFRS-hankintamenolaskelmassa transaktiokulut eivät ole osa kauppahintaa, vaan ne kirjataan tuloslaskelmaan kuluksi.
Yhteenveto
IFRS-hankintamenolaskelman laadinta on tärkeä osa tilinpäätösraportointia. Se varmistaa, että hankinnan kohteen taloudellinen arvo ja kauppahinnan kohdentaminen esitellään tilinpäätöksessä läpinäkyvästi ja standardien mukaisesti.
Laadukas hankintamenolaskelma parantaa sijoittajainformaatiota, vahvistaa sijoittajien luottamusta ja auttaa tilinpäätöksen käyttäjiä ymmärtämään hankitun liiketoiminnan todellista arvoa. Ajoissa tehty ja huolellisesti toteutettu laskelma myös helpottaa tilintarkastusta.
Mietitkö, miten toteuttaa IFRS-hankintamenolaskelma? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, me autamme sinua!