-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Sivuliikkeiden verotuksen osalta on keskeistä ymmärtää, miten verotusoikeus jakautuu pääliikkeen sijaintivaltion ja sivuliikkeen sijaintivaltion välillä. Tähän kytkeytyvät yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus, verosopimukset sekä kaksinkertaisen verotuksen poistaminen. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, miten sivuliike huomioidaan veroilmoitusta laadittaessa. Alla on esitetty päähuomioita ulkomaisen yhtiön Suomessa sijaitsevan sivuliikkeen sekä suomalaisen yhtiön ulkomailla sijaitsevan sivuliikkeen verotuksen osalta.
Ulkomaisen yhtiön sivuliike Suomessa
Ulkomainen yhtiö on Suomessa rajoitetusti verovelvollinen. Tällä tarkoitetaan sitä, että ulkomainen yhtiö maksaa Suomeen veroa lähtökohtaisesti vain sen Suomesta saamasta tulosta. Suomessa sijaitseva ulkomaisen yhtiön sivuliike muodostaa ulkomaiselle yhtiölle kiinteän toimipaikan Suomeen. Kun ulkomaisella yhtiöllä on kiinteä toimipaikka Suomessa, ulkomainen yhtiö on velvollinen maksamaan veroa Suomeen kaikesta kiinteään toimipaikkaan kuuluvasta tulosta silloinkin, kun tulo kertyy toisesta valtiosta. Suomessa sijaitsevan kiinteän toimipaikan tuloa verotetaan yleensä myös ulkomaisen yhtiön asuinvaltiossa, jossa kaksinkertainen verotus yleensä poistetaan paikallisen verolainsäädännön sekä verosopimustilanteessa verosopimuksen osoittamalla tavalla.
Sivuliikkeelle kuten muillekin kiinteille toimipaikoille kuuluva tulo määritellään markkinaehtoperiaatetta noudattaen, eli tuotot ja kulut kohdistetaan siten kuin sivuliike olisi itsenäinen ja erillinen yritys. Verohallinnon ohjeessa ”Yleistä tulon kohdistamisesta kiinteälle toimipaikalle” (Diaarinumero A72/200/2018) on kuvattu tarkemmin tulon kohdistamisessa noudatettavia periaatteita ja menetelmiä, joihin suosittelemme perehtymään. Sivuliikkeen verotettava tulo lasketaan sille kohdistettujen tuottojen ja kulujen perusteella lain elinkeinotulon verottamisesta mukaisesti samalla tavalla kuin kotimaisten yhtiöiden verotettava tulo. Sivuliikkeelle verotuksessa vahvistettu tappio voidaan vähentää sivuliikkeen voitoista seuraavan kymmenen verovuoden aikana samoin edellytyksin kuin kotimaisilla yhtiöillä.
Sivuliikkeen on annettava veroilmoitus neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymiskuukauden lopusta lukien. Sivuliikkeet käyttävät veroilmoituksen päälomakkeena ulkomaisille yhteisöille ja niiden sivuliikkeille tarkoitettua lomaketta 6U. Kyseinen lomake noudattaa pääsääntöisesti samaa kaavaa kuin kotimaisten yhteisöjen käyttämä 6B-lomake, mutta siinä osa kohdista eritellään tarkemmin. Esimerkiksi tavaroiden ja palvelujen myynti ilmoitetaan eri kohdissa sen mukaan, onko myynti tapahtunut pääliikkeelle, konserniyrityksille vai ulkopuolisille tahoille. Lisäksi 6U-lomakkeella kysytään pääliikkeen tietoja tilikaudelta. Sivuliikkeen on liitettävä veroilmoitukseen verovuoden tuloslaskelma ja tase, sillä verotettavan tulon laskeminen perustuu niihin. Taseeseen merkittävät varallisuustiedot on ilmoitettava, jos kiinteään toimipaikkaan kuuluu varoja tai velkoja.
Suomalaisen yhtiön sivuliike ulkomailla
Kotimaiset yhtiöt ovat Suomessa yleisesti verovelvollisia, eli ne maksavat veroa Suomeen myös ulkomailla sijaitsevan sivuliikkeensä tulosta. Ulkomailla sijaitsevaa suomalaisen yhtiön sivuliikettä verotetaan yleensä myös sen sijaintivaltiossa, joten esiin nousee kysymys kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta. Kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa joko Suomen sisäisen lainsäädännön tai Suomen ja sivuliikkeen sijaintivaltion välisen verosopimuksen perusteella. Kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen on kaksi vaihtoehtoista menetelmää, jotka ovat hyvitysmenetelmä ja vapautusmenetelmä.
Hyvitysmenetelmä tarkoittaa sitä, että toisessa valtiossa maksettu vero vähennetään Suomessa samasta tulosta suoritettavasta verosta. Hyvitysmenetelmässä:
- hyvityksen enimmäismäärä lasketaan tulolähteittäin
- hyvitys ei voi olla suurempi kuin Suomessa vastaavasta tulosta maksettava vero
- hyvitys ei myöskään voi olla suurempi kuin saman tulolähteen tulosta Suomeen kyseisenä verovuonna maksettava vero
- hyvittämättä jäänyt määrä voidaan yhtiön vaatimuksesta vähentää samaan tulolähteeseen kuuluvien tulojen veroista viiden seuraavan verovuoden aikana
- Suomi hyvittää vain verosopimuksen mukaisesti perityn veron, jolloin liikaa peritty vero on haettava takaisin lähdevaltion veroviranomaisilta
Vapautusmenetelmässä yleisimmin verovelvollisen asuinvaltio luopuu verotusoikeudestaan tiettyyn tuloon. Tällöin kyseisen tulon osalta vero jätetään verovelvollisen asuinvaltiossa määräämättä. Suomen sisäisen lainsäädännön mukaan kaksinkertaisen verotuksen poistamisessa noudatetaan hyvitysmenetelmää. Hyvitysmenetelmää noudatetaan myös pääsääntöisesti Suomen solmimissa verosopimuksissa.
Ulkomailla sijaitsevan sivuliikkeen tulot ja menot sisältyvät suomalaisen pääliikkeen kirjanpitoon ja sitä kautta ne ovat mukana myös pääliikkeen veroilmoituksella muiden tulojen ja menojen kanssa. Suomalainen yhtiö, jolla on sivuliike toisessa valtiossa, ottaa sivuliikkeen huomioon veroilmoituksellaan täyttämällä tavanomaisten veroilmoituslomakkeiden lisäksi liitelomakkeet:
- 75 Laskelma ulkomailla sijaitsevan kiinteän toimipaikan tuloksesta ja
- 70 Vaatimus kaksinkertaisen verotuksen poistamiseksi
Lomakkeella 75 ilmoitetaan ulkomailla sijaitsevan sivuliikkeen tulos ja tulon laskentamenetelmä. Lomakkeella 70 yhtiö voi taaskin vaatia ulkomaille maksettujen verojen hyvittämistä Suomessa maksettavasta verosta, mikäli sivuliike on maksanut sijaintivaltioonsa veroja kyseisenä verovuonna tai aikaisempina vuosina, eikä veroa ole silloin voitu hyvityksen enimmäismäärän puitteissa hyvittää. Jos sivuliikkeen sijaintivaltion ja Suomen välillä sovelletaan verosopimuksen perusteella hyvitysmenetelmän sijaan vapautusmenetelmää, sivuliikkeen tulot ilmoitetaan veroilmoituslomakkeen 6B kohdassa ”Tuloslaskelman muut verottomat tuotot” ja sivuliikkeen menot kohdassa ”Muut vähennyskelvottomat kulut”. On hyvä muistaa, ettei yhtiö saa vähentää toiseen valtioon maksamiaan tuloveroja menoina kumpaakaan kaksinkertaisen verotuksen poistamisessa käytettävää menetelmää sovellettaessa.
Sivuliikkeet Verohallinon mielenkiinnon kohteena
Kokemuksemme perusteella Verohallinto on viime vuosina osoittanut erityistä mielenkiintoa sitä kohtaan, onko tulon kohdistaminen sivuliikkeelle tehty Verohallinnon ohjeessa kuvattuja periaatteita ja menetelmiä noudattaen. Verohallinnon mielenkiinnon kohteena ovat olleet erityisesti tappiolliset sivuliikkeet. Suosittelemme siis kiinnittämään huomiota tulon kohdistamista koskeviin vaatimuksiin sekä asianmukaiseen dokumentointiin.
Lue myös: Suuntana kansainvälistyminen - vältä sudenkuopat