-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Taloudellisen työnantajan käsitettä alettiin soveltamaan Ruotsin verotuksessa verovuodesta 2021 alkaen. Käsite on ollut Ruotsin lisäksi käytössä laajalti myös muualla maailmassa. Suomessa käsitteestä annettiin ensimmäinen luonnos hallituksen esitykseksi heinäkuussa 2021 ja ensimmäisen lausuntokierroksen perusteella paranneltu toinen luonnos annettiin huhtikuussa 2022. Taloudellista työnantajaa koskevan sääntelyn on tarkoitus astua voimaan vuoden 2023 alusta ja sitä sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2023 toimitettavassa verotuksessa.
Yleisesti
Aikaisemmin kansainvälisissä tilanteissa Suomen verotusoikeutta ulkomaisen työnantajan Suomessa tehdystä työstä maksamaan palkkaan on rajoittanut niin sanottu 183 päivän sääntö. Tämän säännön mukaan palkka verotetaan vain työntekijän asuinvaltiossa, jos
- työntekijän oleskelu työskentelyvaltiossa ei ylitä 183 päivää verosopimuksessa määritellyn ajanjakson aikana,
- palkan maksava työnantaja ei asu työskentelyvaltiossa
- eikä palkalla rasiteta työnantajan työskentelyvaltiossa sijaitsevaa kiinteää toimipaikkaa.
Ulkomaisen työnantajan rajoitetusti verovelvolliselle maksamaa palkkaa Suomessa suoritetusta lyhytaikaisesta työskentelystä ei ole siis pääsääntöisesti voitu verottaa Suomessa. Poikkeuksena on ollut tuloverolakiin sisällytetty niin sanottu vuokratyösäännös.
Mikä on taloudellinen työnantaja?
Taloudellinen työnantaja on OECD:n malliverosopimukseen sisällytetty mahdollisuus tulkita työnantajakäsitettä muodollisjuridista tulkintaa laajemmin. Työnantajan arvioinnissa voidaan huomioida työsopimuksen solmineiden osapuolten ja palkan maksajan tarkastelun lisäksi tosialliset olosuhteet. Taloudellista työnantajaa arvioidaan siis sen perusteella, mikä yritys kantaa työntekijän työhön liittyvät vastuut tai riskit. Tarkasteltavia seikkoja ovat esimerkiksi kuka ohjeistaa työntekijää ja tarjoaa tälle mahdolliset työvälineet sekä kenellä on valvonta- ja kurinpidollinen vastuu.
Taloudellisen työnantajan käsitettä sovellettaessa katsotaan, että palkan on maksanut työskentelyvaltiossa oleva työnantaja silloin, kun työntekijä tekee tosiasiallisesti työtä tässä valtiossa olevan yrityksen lukuun ja palkalla rasitetaan tässä valtiossa olevaa yritystä, vaikka työntekijän muodollinen työnantaja olisikin ulkomailla. Käsite kattaa sekä konserni- että konsernin ulkopuoliset tilanteet. Näin ollen käsitettä soveltavilla valtioilla 183 päivän sääntö ei rajoita valtion verotusoikeutta taloudellisen työnantajan tilanteissa.
Taloudellinen työnantaja Suomessa
”Taloudellisella työnantajalla tarkoitetaan työn teettäjää, jolle ulkomaisen työnantajan palveluksessa oleva työntekijä työskentelee vuokrattuna tai muutoin käyttöön luovutettuna siten, että työsuoritusta on pidettävä erottamattomana osana työn teettäjän Suomessa harjoittamaa toimintaa työn teettäjän työnjohdon ja valvonnan alaisuudessa.
Ulkomaisella työnantajalla tarkoitetaan työnantajaa, joka on 9 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu henkilö tai yhteisö, jolla ei ole Suomessa kiinteää toimipaikkaa, taikka muu ulkomainen oikeushenkilö.”
Kyseinen lainaus tullaan sisällyttämään tuloverolakiin ja käsitteellä tullaan myös korvaamaan aikaisempi vuokratyösäännös, sillä vuokratyö on sisällytetty taloudellisen työnantajan käsitteeseen.
Ensimmäisen lausuntokierroksen palautteiden perusteella sääntelyä täydennettiin myös poikkeuksella lyhytaikaisesta työskentelystä konsernitilanteissa. Lyhytaikaiseksi työskentelyksi on määritelty yhtäjaksoisesti enintään 15 päivän pituinen ja enintään 45 päivää kalenterivuoden aikana kestänyt työskentely. Lyhytaikaiseksi työskentelyksi katsottavasta työskentelystä saatu palkka olisi Suomessa verovapaata tuloa.
Käytännön velvollisuudet – Työnantajavelvoitteiden laajeneminen vastaanottajamaahan
Taloudellisen työnantajan käsitteen käyttöönotto asettaa myös ilmoittamisvelvollisuuksia ulkomaiselle yhtiölle sekä suomalaiselle taloudelliselle työnantajalle. Pääsääntöisesti velvoitteet vastaavat pitkälti vuokratyövoimaa koskevia velvollisuuksia. Käytännössä ulkomaisen työnantajan on annettava tiedot Verohallinnolle taloudellisesta työnantajasta, tälle työskentelevän työntekijän työskentelyn arvioidusta kestosta ja palkkatiedoista. Suomessa sijaitsevan taloudellisen työnantajan on sen sijaan toimitettava Verohallinnolle tarpeelliset tiedot työntekijän ulkomaisesta työnantajasta.
Ulkomaiselle työnantajalle ei pääsääntöisesti muodostu velvollisuutta ilmoittautua työnantaja- tai ennakkoperintärekisteriin. Jos ulkomainen työnantaja ei hakeudu työnantajarekisteriin, jää verojen maksaminen ja tilittäminen työntekijän vastuulle. Vastaavasti, jos ulkomainen työnantaja ei hakeudu ennakonperintärekisteriin, täytyy Suomessa sijaitsevan taloudellisen työnantajan pidättää työvoiman käytöstä ulkomaiselle työnantajalle maksettavasta työkorvauksesta lähdevero. Ulkomainen työnantaja voi kuitenkin halutessaan hakeutua vapaaehtoisesti sekä työnantaja- että ennakkoperintärekistereihin.
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.