-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Rekisteröimällä tilinpäätöksen annetussa määräajassa yritys välttää rekisteröinnin laiminlyönnistä aiheutuvat seuraukset, joita ovat myöhästymismaksun määrääminen, tilinpäätöksen ilmoittamiseen velvoittaminen sakon uhalla sekä osakeyhtiön tai osuuskunnan asettaminen selvitystilaan tai poistaminen kaupparekisteristä. Rekisteröintivelvollisuuden laiminlyönnin seuraukset voivat näin ollen olla merkittävät. Siksi on keskeistä varmistaa, että rekisteröinti tehdään sille asetetun määräajan puitteissa. Edellä mainittuja myöhästymismaksuja ja niihin kohdistuneita muutoksia käsitellään tarkemmin tämän artikkelin lopussa.
Tilinpäätöksen ajallaan rekisteröinnin lisäksi on tärkeää varmistaa, että yrityksen yhteys- sekä osoitetiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ), sillä Patentti- ja rekisterihallitus lähettää mahdolliset kehotuskirjeet yritykselle YTJ:ssä olevilla osoite- ja yhteystiedoilla. Yrityksen voimassa olevat tiedot voi tarkistaa YTJ:stä.
Kuka on velvoitettu rekisteröimään tilinpäätöksen?
Tilinpäätöksen rekisteröintivelvollisuus koskee seuraavia yhteisöjä:
- Osakeyhtiö
- Osuuskunta
- Säästöpankki
- Vakuutusyhdistys
- Hypoteekkiyhdistys
- Eurooppalainen taloudellinen etuyhtymä
Sen sijaan seuraavien yhteisöjen ei tarvitse rekisteröidä tilinpäätöstään kaupparekisteriin:
- Asunto-osakeyhtiö
- Asumisoikeusyhdistys
- Asunto-osuuskunta
- Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö
Henkilöyhtiö ei ole suoraan yhtiömuotonsa perusteella velvollinen rekisteröimään tilinpäätöstään kaupparekisteriin. Henkilöyhtiön osalta ilmoitusvelvollisuus perustuu yhtiömiehen yritysmuotoon sekä tarkemmin määriteltyihin rajoihin, jotka koskevat taseen loppusummaa, liikevaihtoa ja henkilöstön lukumäärää.
Yksityisen elinkeinoharjoittajan osalta tilinpäätöksen rekisteröintivelvollisuus määräytyy henkilöyhtiön tavoin liikevaihdon, taseen loppusumman sekä henkilöstön lukumäärän perusteella.
Ulkomaisen yhteisön Suomessa rekisteröity sivuliike on velvollinen rekisteröimään tilinpäätöksensä kaupparekisteriin.
- Jos sivuliikkeen tilinpäätös on laadittu Euroopan Unionin säädösten mukaisesti tai vastaavalla tavalla, se tulee rekisteröidä sellaisenaan.
- Jos tilinpäätöstä ei ole laadittu EU-säädösten mukaisesti, tulee sivuliikkeen rekisteröidä Suomen lainsäädännön mukaisesti laadittu tilinpäätös.
Miten ja kenen toimesta tilinpäätös rekisteröidään?
Tilinpäätöksen rekisteröinti tapahtuu joko sähköisesti veroilmoituksen mukana, Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa tai verkkolomakkeella Ulkomaisen tunnistamistavan kautta tai vaihtoehtoisesti paperilomakkeella. Jos tilinpäätös rekisteröidään kaupparekisteriin paperilomakkeella, Patentti- ja rekisterihallitus veloittaa rekisteröinnistä 100 euroa. Sähköinen rekisteröinti on ilmoittajalle maksuton. Vuodesta 2026 alkaen kaikkien paitsi yksityisten elinkeinoharjoittajien, yhdistysten sekä säätiöiden tulee ilmoittaa tilinpäätöksensä kaupparekisteriin sähköisesti.
Osakeyhtiön tilinpäätöksen ilmoituksen voi pääasiassa allekirjoittaa yhtiön toimitusjohtaja tai joku hallituksen jäsenistä. Yhtiö voi myös valtuuttaa toisen henkilön allekirjoittamaan tilinpäätöksen rekisteröinti-ilmoituksen. Jos yhteisö ilmoittaa lopputilityksen jälkeisen tilinpäätöksen kaupparekisteriin, voi selvitysmies allekirjoittaa rekisteröinti-ilmoituksen.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja allekirjoittaa itse tilinpäätöksen rekisteröinti-ilmoituksen tai vaihtoehtoisesti valtuuttaa toisen henkilön allekirjoittamaan rekisteröinti-ilmoituksen. Henkilöyhtiöiden osalta tilinpäätöksen voi rekisteröidä joku yhtiömiehistä tai, kun kyse on kommandiittiyhtiön tilinpäätöksen rekisteröinnistä, tilinpäätöksen voi rekisteröidä joku vastuunalaisista yhtiömiehistä.
Sivuliikkeen osalta tilinpäätöksen voi rekisteröidä sivuliikkeen edustaja tai toiminimenkirjoittaja. Lisäksi edellä mainitut voivat myös valtuuttaa toisen henkilön rekisteröimään sivuliikkeen tilinpäätöksen.
Onkin tärkeä huomata, että prokura ei oikeuta tilinpäätöksen rekisteröimiseen.
Milloin tilinpäätös on rekisteröitävä?
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tulee rekisteröidä tilinpäätös kaupparekisteriin, kun tilinpäätös on vahvistettu yhtiökokouksessa tai osuuskunnan kokouksessa, kuitenkin viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Henkilöyhtiön sekä yksityisen elinkeinoharjoittajan on rekisteröitävä tilinpäätöksensä kaupparekisteriin kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Kuuden kuukauden määräaika koskee lähtökohtaisesti myös sivuliikettä. Jos kuitenkin sivuliikkeen ulkomaisen elinkeinoharjoittajan kotivaltio kuuluu ETA-alueeseen ja kyseisen valtion lainsäädännössä sovelletaan yli kuuden kuukauden määräaikaa, sovelletaan kyseistä määräaikaa myös tilinpäätöksen rekisteröimiseen Suomessa.
Myöhästymismaksut ja niiden ajankohtaiset muutokset
Jos tilinpäätös rekisteröidään kaupparekisteriin myöhässä, PRH määrää siitä vielä tällä hetkellä 100 euron myöhästymismaksun. Uuden kaupparekisterilain mukaisia myöhästymismaksuja sovelletaan joulukuussa 2024 ja sen jälkeen päättyneisiin tilikausiin.
Uudet myöhästymismaksut määräytyvät jatkossa myöhästymisen keston mukaan. Jos tilinpäätös on rekisteröity korkeintaan kaksi kuukautta myöhässä, määrätään myöhästymisestä 150 euron myöhästymismaksu. Jos tilinpäätöksen rekisteröinti on myöhästynyt kahdesta kuukaudesta neljään kuukauteen, määrätään myöhästymisestä 300 euron myöhästymismaksun. Jos taas tilinpäätös rekisteröidään yli neljä kuukautta myöhässä tai sitä ei ole rekisteröity ollenkaan, määrätään 600 euron myöhästymismaksu. Kaksinkertainen myöhästymismaksu määrätään tilanteissa, joissa tilinpäätöstä ei ole rekisteröity kahdelta tai useammalta peräkkäiseltä tilikaudelta tai kun kyseessä on julkinen osakeyhtiö tai eurooppayhtiö.
Kuinka Grant Thornton voi auttaa tilinpäätöksen rekisteröinnissä?
Yrityksen tulee rekisteröidä tilinpäätöksensä ajallaan välttyäkseen myöhästymismaksuilta ja muilta rekisteröinnin laiminlyönnistä aiheutuvilta seurauksilta.
Grant Thornton Oy tarjoaa asiakkailleen tilinpäätöksen rekisteröintipalvelua, jossa huolehdimme rekisteröinnistä asiakkaan puolesta. Näin voitte keskittyä liiketoimintaanne ilman ylimääräistä hallinnollista kuormitusta.
Ota rohkeasti yhteyttä – autamme mielellämme keventämään yrityksenne hallinnollista taakkaa!
Käytetyt lähteet:
PRH - Tilinpäätökset - Osakeyhtiö ja osuuskunta
PRH - Kaupparekisteri - Uusi kaupparekisterilaki
PRH - Tilinpäätökset - Tilinpäätös EU:n säädösten mukaan
PRH - Tilinpäätökset - Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö
PRH - Tilinpäätökset - Yksityinen elinkeinonharjoittaja
PRH - Tilinpäätökset - Tilinpäätös myöhässä
Kaupparekisterilaki 564/2023