-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.
Tässä artikkelissa käymme läpi sitä, milloin tilintarkastaja tulee lain mukaan valita ja toisaalta mitä etuja tilintarkastuksesta on etenkin pienemmille yrityksille.
Milloin tilintarkastaja pitää valita?
Yhteisöillä, yrityksillä ja säätiöillä tulee lähtökohtaisesta tilintarkastuslain mukaan olla tilintarkastaja. Pienimmät yhteisöt on vapautettu lakisääteisestä tilintarkastuksesta ja tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta, jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:
- taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
- liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa tai
- palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
Jos yhtiöjärjestys kuitenkin edellyttää tilintarkastajaa, tilintarkastaja täytyy valita. Yhteisön yhtiöjärjestyksessä, yhtiösopimuksessa tai säännöissä voidaan määrätä tilintarkastuksesta tai useamman tilintarkastajan valinnasta, vaikka yhteisö ei olisi lain mukaan velvollinen valitsemaan tilintarkastajaa. Tilintarkastuslaissa säädetään lisäksi muita erityistilanteista, joissa tilintarkastaja on aina valittava, vaikka edellä mainituista ehdoista enintään yksi täyttyisi. Aloittavan yrityksen on valittava tilintarkastaja jo ensimmäiselle tilikaudelle, jos on ilmeistä, että edellä mainituista rajoista vähintään kaksi tulee ylittymään.
Tilintarkastuksen etuja
Tilintarkastus, joka on suoritettu laadukkaasti, auttaa sinua tekemään parhaita mahdollisia liiketoiminnallisia päätöksiä, kun voit luottaa siihen, että raportoidut tilinpäätöstiedot antavat oikean kuvan yrityksesi tilasta.
Riippumaton asiantuntija
Tilintarkastaja on riippumaton asiantuntija, jolla on usein monen vuoden tuntemus yrityksen toiminnasta ja taloudesta. Hän valvoo omistajien etua etenkin silloin, kun yrityksellä on useampi omistaja tai, kun johto ja omistus on eriytetty.
Tilintarkastaja auttaa myös käymään läpi ulkoistetun taloushallinnon tekemää työtä ja laatua. Suomessa veroneuvonta ja kirjanpidon laadinta eivät ole valvottua ja luvanvaraista toimintaa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Siksi tilintarkastajalla on merkittävä rooli myös näiden asioiden oikeellisuuden varmistamisessa. Ulkoistettu taloushallinto ja riippumaton tilintarkastaja tuovat yhdessä yrittäjälle tueksi kaksi erillistä asiantuntevaa tahoa.
Valitsemalla tilintarkastajan yhtiö saa Patentti- ja rekisterihallituksen valvoman riippumattoman asiantuntijan käyttöönsä. Patentti- ja rekisterihallitus valvoo jatkuvasti tilintarkastusyhteisöjen ja tilintarkastajien työn laatua.
Luotettava taloudellinen keskustelukumppani
Tilintarkastajalla on laaja-alainen näkemys yrityksen taloudesta ja toiminnasta. Häneltä saat apua taloudellisen raportoinnin ja sisäisen valvonnan kehittämiseen, kun sitä tarvitset. Meillä Grant Thorntonilla tilintarkastajat tekevät tiivistä yhteistyötä neuvontapalveluiden ja veroasiantuntijoiden kanssa, joten tukea on tarjolla myös esimerkiksi yritysjärjestelyihin ja verotukseen liittyviin kysymyksiin. Näin ollen lakisääteisen tilintarkastuksen rinnalla tilintarkastuksesta koituu yhtiöille lisäarvoa, ja johto saa halutessaan tilintarkastajasta luotettavan keskustelukumppanin.
Tilintarkastaja antaa tarvittaessa yritykselle palautetta tekemistään havainnoista ja muutostarpeista. Tilintarkastaja raportoi muun muassa havaitsemistaan sisäisen valvonnan kontrollipuutteista, sekä mahdollisista virheistä ja väärinkäytöksistä. Usein, varsinkin pienessä yhteisössä, taloushallinnon resurssit ovat rajalliset, mikä voi johtaa virheen tai väärinkäytöksen mahdollisuuteen.
Todistuksesi ulospäin
Tilintarkastettu tilinpäätös osoittaa yrityksen sidosryhmille, kuten henkilöstölle, asiakkaille, rahoittajille ja muille yhteistyökumppaneille, että yrityksen tilinpäätösinformaatioon voi luottaa. Monet tahot, esimerkiksi rahoittajat, voivat edellyttää, että tilinpäätös on tilintarkastettu.
Monien julkisten tukien ja rahoitusten edellytyksenä on, että hankkeelle valitaan tilintarkastaja. Tilintarkastaja on hyvä ottaa mukaan keskusteluun jo heti hankkeen alkuvaiheessa, jotta hankekirjanpito ja mahdollinen työajanseuranta saadaan vaaditulle tasolle. Jälkikäteen asioiden korjaaminen on huomattavasti hankalampaa, jos jokin seikka on unohtunut ottaa huomioon.
Kuten edellä on kuvattu, tilintarkastus on paljon muutakin kuin vain nimi paperissa. Tilintarkastaja on parhaimmillaan luotettava kumppani, joka varmistaa, että yhtiön kirjanpito ja hallinto on järjestetty asianmukaisesti ja valvoo omistajien etua.