-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Millä edellytyksillä tähän ja tästä eteenpäin?
Voisi olettaa, että poikkeusoloja ja uusia toimintatapoja harjoiteltuamme, osa tehtävistä sujuisi jo rutiinilla. Toki rutiini on aina vähän määritelmäkysymys, mutta on selvää, ettei ihan kaikki tule tänä keväänä enää uutena vastaan. Sosiaalista välimatkailua ja etäilyä olemme nyt harjoittaneet ohjeistetusti, ei sillä etteikö tuo ”social distancing” meiltä aika hyvin kansakuntana onnistu muutenkin. Rajoitustoimet ja lainsäädäntötyön vaatimat prosessit on myös koeponnistettu nyt poikkeusoloissa tämänkin sukupolven osalta.
Miten Suomi jaksaa?
Kun pandemia viime keväänä alkoi tänne meidänkin perukoillemme levitä, ei aluksi ollut muuta kuin hyviä arvauksia siitä, kuinka olennainen ja laajalle ulottuva sen vaikutus yhteiskuntaamme olisi. Toki epidemiologit parhaalla saatavilla olleella tiedolla ennusteita laativat ja ennustamisen vaikeudesta kertoi sekin, että ennusteiden haarukka oli todella laaja, eivätkä hekään ihmisten tulevaa käyttäytymistä ja liikkumista luonnollisestikaan kovin pitkälle voineet kyetä määrittämään. Nämä seikat olivat omiaan tekemään urakasta vielä vaikeampaa. Kovin kauaa siinä ei mennyt, kun nähtiin, että talouselämässä jotkin toimialat ovat kärsijöinä eturintamassa verrattuna joihinkin toisiin toimialoihin. Jotkut toimialat ovat myös hyötyneet merkittävästi tilanteesta ja mm. alustatalouteen liittyvän liiketoiminnan liikevaihdot ja muut volyymit ovat olleet kasvussa, joka on peilautunut mm. näiden yhtiöiden osakkeiden arvostuksiin voimakkaastikin. Ehkä kuitenkin joissain isommissa talouksissa enemmän kuin Suomessa.
Jaksamisen kannalta olisi suotavaa, ettei kovin paljon takapakkeja ja negatiivisia yllätyksiä tälle keväälle kaiken ennustetun lisäksi enää tulisi. Toki, edelleenkin mielelläni toistan jo yleisestikin esiin tullutta faktaa, että pandemian suhteen kansainvälisesti olemme säilyneet verraten hyvissä asemissa niin tautitapausten määrän kuin yhteiskunnan toimeliaisuutta haitanneiden rajoitusten osalta. Sanalla sanoen, kansakuntana olemme pahemmistakin kriiseistä vaikkapa vain viimeksi kuluneen vuosisadankin aikana selvinneet jo muutaman kerran.
Osa toimialoista otti ja tulee vielä ottamaan enemmän ”osumaa”
Jos asiaa tarkastellaan Suomen tasolla, niin kohtuullisen ripeästi ymmärrettiin, että kriisi tulisi iskemään voimakkaimmin majoitus- ja ravitsemusalalle, sekä viihteeseen ja kulttuuriin. Kohdistettavat tuet eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan näille toimialoille vaan myös muillekin on apua kohdennettu, ja tämä on ollut yksi keskeinen tekijä, jolla valtiovalta pyrki ja pyrkii auttamaan yrityksiä pahimman yli ja sitten mahdollisesti jatkamaan toimintaa kriisin jälkeen kuten ennenkin. Suomen Yrittäjät on koostanut sivuilleen mainion tietoiskun koronatuista. Eikä ole sanottua, että kustannustukierrokset olisi taputeltu tämän nyt päällä olevan jälkeen. Voi hyvinkin tulla tarvetta vielä lisäkierroksille. Toisaalta on myös ihan arvostettujen kansantaloustieteilijöiden suulla esitetty aika kriittisiäkin kommentteja ”pohjattomaan kaivoon” heittämisestä. Ehkä tässä kohtaa ei kuitenkaan ole ainakaan poliittisesti suosittua puhua ”heikkojen luontaisesta poistumasta”, jota jossain koulukunnissa pidetään vain luonnollisena ja markkinoiden tehokkaan toimimisen kannalta välttämättömänä osana talouden kiertokulkua.
Tukipaketit ja tilinpäätökset
Valtakunnan päättäjät alkoivat 2020 suunnittelemaan tukipaketteja heti kun rivejä saatiin vähän järjestykseen. Erilaisia tukipaketteja kasattiin nopeassa aikataulussa ja oli omalta osaltaan ihan ymmärrettävääkin, että ihan ”kertaistumalta” kokonaisuutta ei saatu kasaan. Oppia onkin kerätty matkan varrella ja sitä saadaan varmasti vielä lisää, sitä mukaa kun kokemukset ja palaute tukien kohdentamisen ja riittävyyden onnistumisista alkaa selvitä. Kyseisiä kriisitukia vastaanottaneiden yhtiöiden tuen käsittelyä tilinpäätöksissä tarkastetaan tilintarkastajien toimesta ensimmäistä kertaa laajemmin tänä keväänä. Tilinpäätöstä laatiessa laatijan tulee korostaen ottaa huomioon, että jos tuen kirjanpidollinen käsittely on mennyt väärin, voi koko tilinpäätös olla tällöin olennaisesti väärin. Tämä riippuu luonnollisesti tuen suhteellisesta osuudesta koko toiminnan volyymeihin. Ensimmäinen ja varmaankin tärkein asia tilinpäätöksen laatijalla olisi lukea vielä kerran tukipäätöksen ehdot ja varmistua näin, ettei yhtiölle mahdollisesti lankea tai ole langennut jostain syystä takaisinmaksuvelvoitetta. Tällä on olennainen vaikutus tilinpäätöksessä esitettäviin tietoihin. Lisää erilaisten koronatukien kirjanpidollisista käsittelyistä voit lukea täältä.
Katse eteenpäin
Kaikkihan me toivomme, että tästä kurimuksesta päästäisiin eroon, siihen liittyvä inhimillinen kärsimys loppuisi ja taloudellinen toimeliaisuus voisi palata takaisin normaaliin. Toistaiseksi tahdin määrää kuitenkin kaikki pandemiaan liittyvä; rokotusten onnistuminen, tukipaketit ja niiden kohdentuminen, myös ajallisesti, onnistuminen ja paljon muuta. Yritystoiminnassa on korostetun tärkeää kuljettaa ajatuksia myös pidemmällä aikavälillä, myös silloin kun päivänpolttavat haasteet painavat päälle. On todettu, että kriisin jälkeen voittajina selviävät ne yhtiöt, jotka ovat parhaiten säilyttäneet ja onnistuneet mitoittamaan valmiutensa siihen hetkeen, kun markkina taas lähtee vetämään, kriisi on riittävällä tasolla selätetty ja ihmisten luottamus yleisesti suuressa mittakaavassa on alkanut riittävästi palautua.
Yleisesti ajatellen varmaan kuitenkin se, mihin itse voi parhaiten vaikuttaa on myös se, mikä parhaiten palkitsee. Niin olen tämän palastellut ja näillä olen ajatellut tästä pandemiasta selvitä, ja kunhan kaikki menee hyvin, niin myös sen jälkeen.
Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi?
Tilaa tästä uutiskirjeemme