-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Verojärjestelmässämme veronalaisen tulon määrä lasketaan erikseen tulolähteittäin, joka tarkoittaa, että tulot ja menot tulee ennen laskentaa kohdistaa kolmeen mahdolliseen tulolähteeseen, jotka määräytyvät EVL:n (elinkeinoverolaki), MVL:n (maatalousverolaki) sekä TVL:n (tuloverolaki) soveltamisalojen perusteella. Myös tulolähteeseen syntyvä tappio vahvistetaan tulolähteittäin ja se on vähettävissä vain saman tulolähteen verotettavasta tulosta. Tulolähdejaottelun seurauksena yhteisölle on voinut muodostua verotettavaa tuloa, vaikka sen kirjanpidollinen tulos on ollut tappiollinen.
Elinkeinoverolakia on muutettu siten, että verovuodesta 2020 lähtien kaikkien yhteisöjen toiminta ja tulot kuuluvat pääsäännön mukaan EVL:n tulolähteeseen ja tulo verotetaan EVL:n mukaan. Ainoastaan maatalous (MVL) säilyy edelleen itsenäisenä tulolähteenä. Muutoksen tarkoituksena on poistaa aikaisemmin TVL:n mukaan verotettava ns. muun toiminnan tulolähde yhteisöistä ja siten helpottaa tuloksen laskentaa ja samalla poistaa tappioiden vähentämiseen liittynyt tulolähdejaon ongelma.
Tulolähdejaon poistaminen koskee lähtökohdin vain osakeyhtiöitä ja osuuskuntia. Siten muutoksella ei ole vaikutusta yleishyödyllisiin yhteisöihin, asunto-osakeyhtiöihin ja keskinäisiin kiinteistöosakeyhtiöihin, eikä myöskään muihin yhtiömuotoihin kuten henkilöyhtiöiden verotukseen. Näillä veronalaisen tuloksen määrä lasketaan muutoksen jälkeenkin samalla tavoin kuin aikaisemmin.
EVL:ään uusi omaisuulaji – muu omaisuus ja sen vaikutus
Muutoksen johdosta EVL:iin tulee uusi omaisuuslaji, ”muun omaisuus”, johon kohdistetaan sellainen omaisuus, jolla ei ole selkeää liityntää yhteisön normaaliin elinkeinotoimintaan ja jota ei mahdollisesti käytetä yhteisön tulonhankkimistoiminnassa. Muuhun omaisuuteen kuuluvia eriä voivat esimerkiksi olla luonnollisen henkilön osakesijoituksia passiivisesti hallinnoivan holdingyhtiön osakeomistukset, omaisuus, joka on osakkaan yksityiskäytössä, osakaslainat tai elinkeinotoimintaan liittymättömän kiinteistön/osakehuoneiston vuokraaminen ulkopuoliselle.
Varsinaisen elinkeinotoiminnan ohella muun omaisuuden perusteella syntyvät juoksevat tulot sekä tulon hankkimiseen liittyvät menot ja menetykset ovat jatkossa lähtökohdin elinkeinotulolähteen tuloja ja menoja. Jos muuhun omaisuuteen kuuluva hyödykettä ei kuitenkaan käytetä lainkaan yhtiön tulonhankkimistoiminnassa, eivät tästä omaisuudesta aiheutuvat juoksevat menot tai poistot ole vähennyskelpoisia.
Muuhun omaisuuteen kuuluvien tiettyjen omaisuuserien luovutustappioiden vähennyskelpoisuuteen jää myös rajoituksia. Luovutustappiot, jotka muodostuvat muuhun omaisuuteen kuuluvien yhtymäosuuksien sekä muiden osakkeiden kuin asunto- ja kiinteistöosakkeiden luovutuksista voidaan vähentää vain muuhun omaisuuteen kuuluvan omaisuuden luovutusvoitoista. Jos kuitenkin luovutetaan muuta omaisuutta, joka on osakkaan yksityiskäytössä, eikä se näin ole ollut yhtiön tulonhankkimiskäytössä, on luovutustappio kokonaisuudessaan vähennyskelvoton.
Ennen muutosta syntyneiden TVL:n tappioiden vähentäminen
Lakimuutos parantaa myös vanhojen TVL:n tappioiden käyttömahdollisuuksia. Ennen muutosta vahvistettujen muun toiminnan tulolähteen tappiot, joka ovat syntyneet esimerkiksi vuokraustoiminnasta, voidaan vähentää muutoksen jälkeen elinkeinotoiminnan tulosta niiden jäljellä olevat vanhentumisajan kuluessa. Mikäli aikaisempi TVL tappio on syntynyt luovutuksesta, on tappio jatkossa vähennettävissä vain muun omaisuuden luovutuksista syntyneistä voitoista. Ellei tällaisia voittoja ole, voidaan tappio vähentää käyttöomaisuus osakkeiden tai käyttöomaisuus kiinteistöjen luovutusvoitoista.
Muutos laajentaa konserniavustuksen käyttömahdollisuutta
Konserniavustuslaki koskee jatkossa kaikkia niitä osakeyhtiöitä, joihin sovelletaan EVL:a. Aikaisemmin tulolähdejaottelun vuoksi konserniavustusta voitiin antaa vain EVL:n tuloksesta TVL:n tuloksen jäädessä avustuksen ulkopuolelle. Kun muutoksen johdosta osakeyhtiöillä on jatkossa vain yksi tulolähde, johon on yhdistetty aikaisemmat eri tulolähteiden tulokset yhtiön sisällä, tämä laajentaa konserniavustuksen antamismahdollisuutta. Näin esim. vuokraustoiminnasta muodostuva tulos tulee konserniavustuksen piiriin. Konserniavustuksen osalta tulee kuitenkin huomioita, että sillä ei voida kattaa muuhun omaisuuteen kuuluvien osakkeiden ja yhtymäosuuksien luovutustappiota. Koska muun omaisuuden luovutustappio ei kasvata luovuttajayhtiön verovuoden tappiollisuutta, ei muun tällaista omaisuuden luovutustappiota voida kattaa myöskään konserniavustuksella.
Lopuksi
Tulolähdejaottelun poistamisen merkittävin vaikutus on, että se yksinkertaistaa osakeyhtiön juokseviin tuloihin ja menoihin liittyvää verotettavan tuloksen laskentaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa yhteisön kaikki vähennyskelpoiset tulonhankkimismenot ja vähennyskelpoiset korkomenot saadaan pääsäännön mukaan vähentää EVL:n tuloista EVL tulolähteen sisällä. Vaikka muutos yksinkertaistaa yhteisöjen verotettavan tulon laskemista, jättää se edelleen tulkinnanvaraisuutta liittyen mm. muun omaisuuden käsitteeseen. Uudistuksessa ei myöskään pystytty poistamamaan vanhaa ongelmaa TVL:n tiettyjen omaisuuserien luovutustappion vähentämisestä, vaan ongelma siirtyi nyt EVL:n sisälle.
Tutustu veropalveluihimme -->