-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Arvonlisäverotus päivittäisenä kysymyksenä ei ole menettänyt merkitystään koronapandemian aikana, vaikkakin koronalla on vaikutuksensa myös arvonlisäverotukseen ja arvonlisäverotuksen ajankohtaisiin kysymyksiin. Lainsäädännössä korona näkyy väliaikaisena suojavarusteiden verovapautena sekä siinä, että lähitulevaisuuden merkittävimpien muutosten voimaantuloa on lykätty. Muutosten voimaatulon siirtymistä voidaan pitää hyvänä asiana ottaen huomioon, että muutokset vievät aina aikaa, resursseja ja rahaa. Erityisesti Verohallinnon päätös lykätä arvonlisäveron raportointia koskevan uudistuksen ensimmäinen vaiheen voimaantuloa on jokaista suomalaista verovelvollista koskeva helpotus.
Suojavarusteiden myynnin väliaikainen 0-verokanta
Arvonlisäveroa ei suoriteta koronaepidemiasta johtuvan tartunnan ehkäisemiseen, testaamiseen tai hoitoon välittömästi liittyvien lääkinnällisten laitteiden maahantuonnista, myynnistä eikä yhteisöhankinnasta. Mainitut tavarat tulee olla hankittu jaettaviksi niille henkilöille tai annettavaksi niiden henkilöiden käyttöön, jotka ovat saaneet tai vaarassa saada koronataudin tai jotka osallistuvat koronaepidemian torjumiseen. Vapautus kattaa hengityssuojaimet, suojavarusteet, testaussarjat, hengityslaitteet sekä muut lääkinnälliset laitteet ja varusteet.
Säännös soveltuu julkisen terveyden- ja sairaanhoidon tai julkisen sosiaalipalvelun tuottajien (ml. yksityiset, jotka tuottavat sote-palveluita julkisen toimijan puolesta) sekä valtiollisiin toimijoiden, viranomaisen hyväksymien organisaatioiden ja yleishyödyllisten yhteisöjen ostamiin suojavarusteisiin. Merkitystä ei sitä vastoin ole sillä, kuka tavaroiden myyjä. Verottomuuden ehtona on, että ostaja antaa myyjälle selvityksen siitä, että tavarat tulevat laissa tarkoitettuun verottomaksi säädettyyn käyttöön (AVL 209 j § 5 mom.).
Tämä verovapautus on väliaikaista. Tuontitulleista ja maahantuonnin arvonlisäverosta on vapautettu valtiollisten toimijoiden ja Tullin hyväksymien organisaatioiden toimesta tai puolesta maahantuodut lääkinnälliset laitteet ja tarvikkeet ajalla 30.1.2020-30.4.2021. Suomessa arvonlisäverovapaus kattaa yhteisöhankinnat ja kotimaan myynnit ajalla 30.1.2020-30.4.2021. (Päivitetty 19.3.2021)
Kaikkien suojavarusteita myyvien ja ostavien tahojen on hyvä varmistaa, voisiko säännös soveltua joltain osin omaan liiketoimintaan. Koska kyse on ns. 0-verokannan alaisesta myynnistä, myynti on arvonlisäveroton, mutta näitä myyntejä varten tehtyihin hankintoihin sisältyvä arvonlisävero on kuitenkin vähennyskelpoinen.
Arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee
Arvonlisäveron erityisjärjestelmä (One Stop Shop) laajenee 1.7.2021 alkaen. Alun perin muutoksen oli tarkoitus tulla voimaan 1.1.2021, mutta koronasta johtuen voimaantuloa on lykätty puolella vuodella.
Erityisjärjestelmän laajeneminen tuo mahdollisuuksia etenkin verkon välityksellä kuluttajakauppaa harjoittaville tahoille. Lähtökohtana on, että arvonlisävero maksetaan ostajana toimivan kuluttajan sijaintivaltioon. Erityisjärjestelmä mahdollistaa sen, että myynnin arvonlisävero voidaan kuitenkin ilmoittaa ja maksaa myyjän tunnistautumisjäsenvaltion (käytännössä kotivaltion) kautta. Näin tavaran tai palvelun myyjän ei tarvitse rekisteröityä erikseen jokaiseen EU-valtioon, johon sijoittautuneille kuluttajille se myy palveluita tai tavaroita etämyyntinä.
Tällä hetkellä erityisjärjestelmä kattaa vain ns. sähköisten palveluiden myynnin. 1.7.2021 alkaen erityisjärjestelmä kattaa kaikki toisiin EU-maihin sijoittautuneille kuluttajille myytävät palvelut sekä tavaroiden etämyynnin (käytännössä verkkokaupan). Järjestelmän piiriin kuuluu myös tavaroiden maahantuonti EU:n ulkopuolelta silloin, kun tuonnin arvo on alle 150 euroa.
Järjestelmään rekisteröityminen on vapaaehtoista. Kuitenkin myynnin arvon ylittäessä 10 000 euroa, myyjän tulee rekisteröityä erityisjärjestelmään tai vaihtoehtoisesti ns. normaalisti arvonlisäverovelvolliseksi kuluttajan sijaintivaltioon.
Erityisjärjestelmä helpottaa ja yksinkertaistaa EU-alueella tapahtuvaa kuluttajakauppaa ja madaltanee näin ollen myös kynnystä verkkokauppojen perustamiselle ja laajentamiselle. Myös aikaisemmat rekisteröitymiset saattavat muutoksen myötä käydä tarpeettomiksi.
--> Järjestimme aiheesta myös webinaarin 19.3.2021. Voit katsella tallenteen täältä: Kuluttajakaupan arvonlisäverotus muuttuu EU:ssa 1.7.2021 – oletko valmis?
Muita arvonlisäverotuksen muutoksia
Erityisjärjestelmän laajenemisen kanssa samassa yhteydessä poistuu myös vähäarvoisten tavaralähetysten maahantuonnin verovapaus. Siten 1.7.2021 alkaen myös kaikista alle 22 euron arvoisista tavaralähetyksistä suoritetaan maahantuonnin arvonlisävero.
Verohallinnon suunnitelmissa on mittavat muutokset arvonlisäveroraportoinnin uudistamiseksi ja lisäksi tarkoituksena on pitkällä aikavälillä siirtyä lasku- ja kuittipohjaiseen raportointiin. Uudistuksen ensimmäisen vaiheen mukaisen uuden arvonlisäveroilmoituksen oli tarkoitus tulla käyttöön 2022, mutta korona- ja taloustilanteen vuoksi muutoksen aikataulua on lykätty. Tarkempaa aikataulua ei ole toistaiseksi vielä tiedossa.
Arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa on ehdotettu nostettavaksi 10 000 eurosta 15 000 euroon. Alarajan nostamisen tarkoituksena on keventää pienten yritysten arvonlisäverosta aiheutuvaa hallinnollista taakkaa.
Blogitekstin on kirjoittanut ALV-asiantuntija Hanna Huhtala. Hannalla on viidentoista vuoden työkokemus erilaisten yritysten ja yhteisöjen verotukseen ja juridiikkaan liittyvistä asioista. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat arvonlisäverotukseen liittyvät kysymykset.