-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Viron veromalli Suomeen?
Suomen hallitus päätti huhtikuussa 2021 puoliväliriihessäään aloittaa selvitystyön Viron veromallin tyyppisestä kahden yhteisöverokannan mukaisesta veromallista. Selvitystyön kohteena on puoliväliriihen linjauksen 29.4.2021 mukaisesti yhteisö- ja osinkoverotuksen rakennemuutos, jossa yhteisöverokannat eriytettäisiin yhtiöön jätetyn voiton ja yhtiöstä ulosmaksetun voiton osalta vuoden 2022 toukokuun loppuun mennessä. Muutoksen tavoitteena on parantaa investointien ja kotimaisen omistamisen kannustimia.
Kehysriihipäätöksen mukaan selvitystyö ei johtaisi puhtaaseen Viron veromalliin Suomessa. Viron veromallin katsotaan tukevan kasvuhaluisia pieniä- ja keskisuuria yrityksiä, sillä Viron mallissa yhtiöön jätettyihin voittovaroihin ei kohdistu verotusta ja tuloveroa maksetaan vasta sitten, kun varoja nostetaan yhtiöstä. Viron malli mahdollistaa investoinnit verottamattomista tuloista.
Perinteisessä yhteisöveromallissa, johon Suomenkin nykyinen veromalli kuuluu, yhtiön voittoon kohdistuu 20 %:n yhteisövero ja osinko verotetaan erikseen osakkaan tulona.
Virolaisen yhtiön hyödyntäminen liiketoiminnassa
Suomessa vuodesta 2021 voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa ulkomaisen yhtiön yleisen verovelvollisuuden Suomessa tosiasiallisen johtopaikan perusteella. Viron verojärjestelmän etujen piiriin ei ole päässyt aikaisemminkaan pelkästään perustamalla virolainen osakeyhtiö harjoittamaan liiketoimintaa Suomessa. Jo ennen vuotta 2021 Suomen verotuksessa on voitu tulkita, että ulkomaiselle yhtiölle on muodostunut Suomeen verotuksessa kiinteä toimipaikka Suomen toimintojen tai yhteyksien perusteella. Kiinteän toimipaikan perusteella Suomelle muodostuu oikeus verottaa ulkomaisen yhtiön tulosta Suomen toimintojen osalta Suomen verokannalla jo tuloksen muodostumisvuonna.
Vuoden 2021 alusta voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen Suomessa yleisesti verovelvollisena voidaan pitää myös ulkomaalaista yhtiötä, jonka tosiasiallinen johtopaikka sijaitsee Suomessa. Tosiasiallinen johtopaikka tarkoittaa paikkaa, jossa yhteisön tärkeimmät ylintä päivittäistä johtamista koskevat päätökset tehdään.
Ulkomaisen yhteisön yleinen verovelvollisuus Suomessa johtopaikan perustella tarkoittaa siis sitä, että Suomella on oikeus verottaa kaikkia yhtiön tuloja riippumatta siitä, missä maassa ne ovat syntyneet. Käytännössä tällainen tilanne voi muodostua esimerkiksi silloin, jos suomalainen henkilö on perustanut osakeyhtiön Viroon, ja toimii sen ainoana osakkeenomistajana ja hallituksen jäsenenä. Mikäli henkilö kuitenkin asuu Suomessa ja tekee yhtiöön liittyvät päätökset tosiasiallisesti Suomesta käsin, voidaan yhtiölle katsoa muodostuvan omistajan kautta yleinen verovelvollisuus Suomeen.
Suomen kannalta operoimiseen yrittäjävetoisen virolaisen yhtiön kautta voi liittyä verotuksellisia kysymyksiä mm. seuraavissa tilanteissa: omistaja asuu Suomessa, yrityksen asiakkaat ovat pääosin Suomessa tai yrityksen toimitilat ja resurssit sijaitsevat Suomessa.
Yrittäjän verovelvollisuus Suomessa ja Virossa
Myöskään yrittäjän henkilökohtainen muutto Suomesta Viroon ei automaattisesti katkaise Suomen verovelvollisuutta poismuuttovuoteen. Tämä johtuu Suomen verolainsäädännön nk. kolmen vuoden säännöstä, jonka mukaan Suomen kansalainen usein säilyy Suomessa yleisesti verovelvollisena henkilönä muuttovuoden ja sitä seuraavan kolmen seuraavan vuoden ajan. Yleisen verovelvollisuuden katkeaminen muuttovuoteen edellyttäisi, että verolainsäädännössä tarkoitetut nk. olennaiset siteet Suomeen olisivat katkenneet. Olennaisia siteitä ovat mm. Suomessa sijaitseva asunto, perhe, Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluminen tai muut taloudelliset ja sosiaaliset siteet. Usein mm. Viron läheiseen sijaintiin liittyen olennaisten siteiden ei katsota katkeavan Viroon muuton yhteydessä.
Suomen ja Viron välinen verosopimus mahdollistaa Suomen verotusoikeuden Virossa asuviin kansalaisiinsa kolmen vuoden ajan. Käytännössä kolmen vuoden aikana Suomen verotuksen piiriin kuuluvat kaikki Virossa asuvan henkilön osinkotulot, vaikka ne olisi saatu virolaisilta yhtiöiltä. Lisäksi mm. esimerkiksi luovutusvoitot niin suomalaisista kuin ulkomaalaista arvopapereista tai kiinteistöistä kuuluvat edelleen Suomen verotuksen piiriin.
Erityisesti osinkotulojen osalta Suomen verotus on Viron verotusta ankarampaa, joten Suomen verosta aiheutuu usein ylimääräistä kokonaisverorasitusta.
Kolmen vuoden sääntö johtaa usein veroilmoituksen antamisvelvollisuuteen sekä Suomessa että Virossa paikallisten säännösten mukaisesti. Sama tulo joudutaan usein ilmoittamaan verotettavaksi molemmissa valtioissa. Tästä seuraa kaksinkertaista verotusta, jota tulee erikseen vaatia poistettavaksi verosopimuksen mukaisesti usein siten, että Virossa suoritetusta verosta saa alennuksen Suomen verotuksessa.
Usein verovelvollisuus kahdessa valtiossa tulee yrittäjälle yllätyksenä. Laiminlyönnit ilmoitusten antamisessa voivat johtaa yllättäviin veroseuraamuksiin ja mahdollisiin rangaistusseuraamuksiin erityisesti, jos asiat tulevat esille viranomaisten valvontatoimien yhteydessä. Viroon muuton yhteydessä on olennaista selvittää veroseuraamukset etukäteen ja organisoida toiminta tapahtuvaksi tarkoituksenmukaisessa toimintamuodossa ja huolehtia asianmukaisten ilmoitusten antamisesta molemmissa valtioissa.
Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi?
Tilaa tästä uutiskirjeemme