Kulunut vuosi on ollut yrityskauppojen osalta poikkeuksellisen vilkas. Yhtiöiden hyvä talouskunto, talouden elpyminen koronakriisistä sekä pääomasijoitusyhtiöiden kasvaneet käteisvarat ovat muiden tekijöiden ohella siivittäneet kuluneen vuoden dollareissa mitatun kauppamäärän globaalisti yli neljän biljoonan dollarin. Määrää voidaan pitää varsin korkeana, sillä kolmen biljoonan dollarin raja on ylitetty, 2020 pois lukien, viimeksi vuonna 2007. Kotimaan markkinakaan ei ole tältä trendiltä välttynyt, ja myös Suomessa eletään poikkeuksellisen vilkasta yrityskauppavuotta. Syksyn aikana olemme kolmiosaisessa webinaarisarjassamme käyneet läpi yrityskauppojen suunnittelua ja toteutusta due diligencen, kauppahintamekanismien sekä verotuksen näkökulmista.

Ensimmäisessä osassa käsitellyn due diligence -selvityksen tarkoitus on hankkia ja esittää syvällisempää tietoa hankittavan yrityksen taloudellisesta tilanteesta sekä sen toiminnan vahvuuksista, heikkouksista ja riskeistä. Webinaarissa kävimme läpi myös dd -prosessin merkitystä yrityskauppojen osalta laajemmasta näkökulmasta käsin. Toisen osan kauppahintamekanismit määrittävät pitkälti kaupan kokonaishinnan, joten niiden tunteminen jo ennalta on varsin tärkeää. Webinaari kattaa osake-/liiketoimintakaupan yleisimmät hintamekanismit sekä niihin liittyvät mahdollisuudet ja haasteet. Kolmannessa osassa käsittelimme yrityskaupan ketjua verotuksen näkökulmasta; dd-prosessi, varsinaisen kaupan toteutus, sekä kohdeyhtiön verotuksellisen tilanteen vaikutukset liiketoimintaan kaupan toteutuksen jälkeen myös riskienhallinnan näkökulmasta.

Webinaarisarjamme kaikkien osien tallenteet löydät alta ja niiden hyödyntäminen on täysin maksutonta. Mikäli jokin asia askarruttaa tai asia on muuten ajankohtainen, voit myös aina olla yhteydessä asiantuntijoihimme, autamme mielellämme.

Osa 1: Financial ja Tax Due Diligence osana yrityskauppaa

Yrityskauppoihin syventyvän webinaarisarjamme ensimmäisessä webinaarissa käydään asiantuntijamme Jussi Savion johdolla läpi Due diligencen roolia yrityskaupoissa.

Due diligence -selvityksen pääasiallinen tarkoitus on hankkia ja esittää syvällisempää tietoa hankittavan yrityksen taloudellisesta tilanteesta, sen toiminnan vahvuuksista, heikkouksista ja riskeistä. Ensimmäisessä webinaarissa kerromme tarkemmin Due diligence -selvityksen sisällöstä ja sen merkityksellisyydestä yrityskauppaprosessissa.  

Webinaari järjestettiin 23. syyskuuta.

Katsele tallenne

 

 

Osa 2: Yrityskaupan kauppahintamekanismit

Webinaarisarjan toisessa osassa kasiantuntijamme Jonni Leporanta kertoo tarkemmin yrityskauppojen kauppahintamekanismeista.

Yrityskaupoissa käytettävät yleiset kauppahintamekanismit määrittävät kaupan kokonaishinnan, joten näistä on hyödyllistä olla riittävä ymmärrys jo kauppaan valmistautuessa.

Webinaarissa käydään läpi mm. osake-/liiketoimintakaupan tavallisimpia hintamekanismeja, sekä näihin liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita.

Webinaari järjestettiin 7. lokakuuta.

Katsele tallenne

 

 

Osa 3: Huomioitavia asioita yrityskaupan verotuksessa - mitä erityisesti ostajan on hyvä huomioida yrityskauppaprosessin yhteydessä ?

Yrityskauppoihin syventyvän webinaarisarjamme kolmannessa osassa asiantuntijamme Jan-Erik Raen käy läpi yrityskauppaprosessia verotuksen näkökulmasta. 

Webinaarissa käydään läpi asioita mitä on olennaista pohtia kaupan eri vaiheissa, valmistautuessa kauppaan, itse DD prosessin ja varsinaisen kaupan tapahtuessa, sekä miten kohdeyhtiön verotuksellinen tilanne voi olennaisesti vaikuttaa toimintaan kaupan toteuttamisen jälkeen ja voiko/miten näitä riskejä on mahdollista havainnoida ja hallita

Webinaari järjestettiin 28. lokakuuta.

Katsele tallenne

 

 

 

 

 

Tutustu neuvontapalveluihimme 

Grant Thorntonilla haluamme olla apunasi liiketoimintasi erilaisissa kehitysvaiheissa. Yhdessä eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa pystymme tarjoamaan teille kokonaisvaltaista ja saumatonta palvelua hyödyntäen koko palveluvalikoimaamme yritysjärjestelyistä riskienhallintapalveluihin.