Ilmoittajansuojelulaki

Ilmoittajansuojelulaki voimaan 1.1.2023 – Lain vaikutukset yhtiöille

Heidi Jääskeläinen
Kirjoittaja:
insight featured image
Vuoden alussa tapahtui yrityksille ja muille organisaatioille merkittävä lakimuutos, kun 1.1.2023 voimaan astuneella ilmoittajasuojelulailla (1171/2022) pannaan käytäntöön EU:n Whistleblower-direktiivi.
Contents

Vuoden alussa tapahtui yrityksille ja muille organisaatioille merkittävä lakimuutos, kun 1.1.2023 voimaan astuneella ilmoittajasuojelulailla (1171/2022) pannaan käytäntöön EU:n Whistleblower-direktiivi. Tämän uuden lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että työntekijä, joka töissään havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti ilman pelkoa seuraamuksista itselleen. EU:n tai kansallisen oikeuden alat, joille lakia sovelletaan, on määritelty erikseen.

Alkuvuodesta eletään vielä lain osalta siirtymäaikaa, joten viimeistään nyt kannattaa luoda omaa organisaatioon lakia vastaavat käytännöt väärinkäytösten ehkäisemiseksi. Olemme koonneet avuksesi keskeisiä poimintoja ilmoittajansuojelulain sisällöstä, jotta tiedät mitä sinun pitää huomioida seuraavien kuukausien aikana:

 

Ilmoittajansuojelulain aikataulu ja velvoitteet

  • Uuden kansallisen lain (Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta) mukaan pääsääntöisesti vähintään 50 työntekijää työllistävillä organisaatioilla on velvollisuus perustaa sisäinen ilmoituskanava.
  • siirtymäaika: Vähintään 50 -249 työntekijää työllistävien organisaatioiden tulee ottaa kanava, käyttöön viimeisintään 17.12.2023. Muille tätä suuremmille organisaatioille siirtymäaika on 3 kuukautta.

Merkittävimmät velvoitteet

  • ilmoituksen täytyy voida tehdä turvallisesti suojaten ilmoittajan henkilöllisyyttä
  • Lailla kielletään vastatoimet ilmoituksen tekemisen johdosta.
  • Ilmoituskanavan perustaneen organisaation on toimitettava ilmoittajalle vastaanottoilmoitus seitsemän päivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta. (organisaatio voi päättää ottaa sisäisessä ilmoituskanavassa vastaan myös nimettömiä ilmoituksia.
  • Yhtiö voi päättää ottavansa vastaan myös nimettömiä ilmoituksia. Nimettömien ilmoitusten perusteella ei tarvitse toimittaa vastaanottoilmoitusta. 
  • Ilmoituksen käsittelystä vastaavan henkilön on annettava ilmoittajalle kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottoilmoituksen toimittamisesta tieto siitä, mitä toimenpiteitä ilmoituksen perusteella toteutetaan.

 

Muita poimintoja laista

  • Yhteinen kanava on mahdollista esimerkiksi konserniyhtiöillä. On tärkeätä huomioida kuitenkin kunkin maan vaatimukset, jotka voivat olla tiukempia kuin whistleblow-direktiivi
  • Puolueettomien henkilöiden nimeäminen, jotka ottavat vastaan ilmoituksia